Etiquetes

, , , , ,

Acta de defunció d’Anna Magdalena Bach:

“Dona pobra de 59 anys. Anna Magdalena, nascuda amb el nom de Wilcke, vídua de J. S. Bach, Cantor a l’Escola de Sant Tomàs a Haynstrasse, 8, a la ciutat de Leipzig”.

Això s’inscrivia el 22 de febrer del 1760. Feia deu anys que Bach havia mort. Quan ell va morir Anna Magdalena tenia 49 anys i uns quants fills al seu càrrec. La parella havia tingut dotze fills però només cinc havien sobreviscut. Durant deu anys, tota sola, Anna Magdalena va haver d’assumir la manutenció i l’educació dels fills i tirar endavant la seva vida. Bach havia mort sense testament i la situació econòmica de la família va quedar molt debilitada. Anna Magdalena, amb la seva família, va haver d’abandonar l’escola de Sant Tomàs de Lepizig on havia viscut trenta-set anys, des que Johann Sebastian hi va entrar de cantor el 1723.

Anna Magdalena Wilcke va nèixer el 1701 a la ciutat saxona de Zeitz. Provenia d’una família de músics. El seu pare era trompetista de la cort d’aquesta ciutat i la seva mare era filla d’un organista. Formada com a cantant, Anna tenia una bonica veu de soprano que li va donar l’oportunitat en el món de la música. El 1721, amb vint anys, aconseguia que se li obrissin les portes a la distingida capella de la cort de Köthen. Aquí va cantar, en diferents ocasions, juntament amb Bach, l’home que es convertiria, al cap de poc, en el company de la seva vida. Es van casar el desembre del 1721.

Però la seva carrera va durar poc. El 1923 Bach va aconseguir el lloc de Cantor a l’Església de Lepizig i la família es va traslladar a viure a aquesta ciutat. Anna Magdalena deixava enrera i passava plana a una carrera que tot just havia començat a donar els primers fruits, el primer sou, la seva independència econòmica.,. La ciutat de Leipzig no tenia cort, ni teatre d’òpera, i les esglésies no permetien la veu d’una dona en els seus càntics, només en les pregàries. I això, és clar, l’excloïa de qualsevol possible sortida professional.

Per descobrir la seva història, feu un clic…

Christiane Lang com a Anna Magdalena Bach, en una imatge de la pel·lícula “Crònica d’Anna Magdalena Bach” (1968)

Anuncis