Etiquetes

, , , ,

El 15 de novembre de 1942 la jove pianista catalana Rosa Sabater debutava al Palau de la Música Catalana. Tenia 13 anys i ho feia acompanyada de l’Orquestra Ibèrica de Concerts sota la direcció d’Hugo Balzer. El programa de mà del concert anunciava “Recital de piano por la niña Rosa Sabater”.

Havia començat a mostrar el seu talent i l’amor per la música quan era molt petita. De fet, vivia envoltada de música per totes bandes. El seu pare, Josep Sabater, era pianista i director d’orquestra mataroní. Va ser director durant molts anys de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, i la seva mare, Margarita Parera, soprano, va ser una reputada professora de cant. Tots dos li van ensenyar a estimar la música. El seu pare, des de l’orquestra del Liceu; on la petita Rosa, que acompanya molts dies al seu pare, es passava hores i hores escoltant òpera. I la seva mare, que havia cantat al Liceu, des de la passió cap a aquest gènere. No és d’estranyar, doncs, que Rosa Sabater, abans de ser pianista volgués ser cantant d’òpera. Però la natura no la va dotar d’una veu gaire bonica i es va decantar cap al piano. Tot i que en alguna ocasió havia dit que el que li agradava més del món era l’òpera i que hauria donat una mà per tenir una veu bonica.

Rosa Sabater havia nascut a Barcelona l’agost del 1929. No va anar gaire temps a l’escola, la guerra civil i la postguerra van deixar un panorama educatiu tocat i els pares van optar per posar-li una professora a casa, per ella i la seva germana, que els hi ensenyava el més bàsic, però pels estudis de música van triar un dels llocs de més prestigi d’aquell moment: l’Acadèmia Frank Marshall, l’antiga Acadèmia Enric Granados, on va ser alumna del mateix Marshall, mataroní, amic del seu pare.

El seu debut, als tretze anys, donava el tret de sortida a a una carrera que ben aviat va adquirir dimensions internacionals, amb gran èxit per Europa i Amèrica.

Escolta tota la seva història fent clic al reproductor…

Rosa Sabater, al programa de mà del seu debut com a pianista