Etiquetes

, , , , , , , , , , ,

La primavera del 1868 la  pianista, compositora i escriptora russa Nadejda Nikoláievna Purgold va conèixer el militar i músic Nikolai Rimski-Kórsakov. En aquell moment ella estudiava al Conservatori de Sant Petersburg, fundat sis anys abans i musicalment era una alumna brillant i molt ben preparada. Al cap de quatre anys es casaven.

Nadezhda Nikoláievna Purgold, coneguda a partir del seu casament amb el músic amb el nom de Nadejda Rímskaia-Kórsakova, va néixer a Sant Pertersburg el 1848. Als nou anys va entrar al Conservatori de la seva ciutat on va estudiar piano i teoria musical, i al cap d’uns anys, orquestració i composició amb Rimski-Kórsakov. que n’era el director. Amb el temps la seva formació va començar a prendre forma.

Amb una de les seves dues germanes, Alexandra, que va estudiar cant amb Mussorgski, actuaven en vetllades musicals que s’organitzaven primer a casa seva, la família Purgold, i després, a partir dels anys 60 i 70 del 1800, a casa del compositor Aleksandr Dargomijski, sota la tutela del qual va aprendre a reduir partitures orquestrals; també a casa de Modest Mussorgski, d’Aleksandr Borodín, de Mili Balàkirev, i d’altres membres del grup “Els Cinc”. Durant uns anys va exercir d’”estimada orquestra”, com li agradava anomenar-la a Mussorgski.

El 1872, amb 24 anys, es va casar amb Rimski-Kórsakov. A partir d’aquella unió, Nadejda Rímskaia-Kórsakova es va convertir en la seva companya sentimental, en la seva amiga, en la seva parella musical, un suport molt intens que els va unir per sempre i amb ell es va endinsar de ple en aquella nova escola musical russa, al costat dels seus col.legues, l’anomenat “grup dels cinc”…

I si vols conèixer tota la seva història, clica al reproductor!

Nadezhda N. Purgold

Nadezhda Nikoláievna Purgold