Etiquetes

, , , ,

Lluïsa Casagemas

Ressenya del diari “La Vanguardia” (11 d’abril de 1893)

I tant que era jove!. Aquell 1893 tenia vint anys i estava a punt de fer el salt internacional. Seria uns mesos després, a l’Exposició de Chicago del 1893. La seva òpera “Schiava e Regina”, escrita quan tenia 18 anys, va ser escollida per ser interpretada dins els actes de l’exposició, un fet que va donar un impuls enorme a la seva carrera. D’entrada era un salt internacional d’aquesta jove compositora catalana, que va ser reconeguda i premiada, segons els diaris de l’època, amb “gran medalla i diploma”. Els diaris de l’època en van fer ressò i aviat el seu nom es va convertir en un dels grans.

Lluïsa Casagemas i Coll havia nascut a Barcelona l’any 1873. El seu pare era Manuel Casagemas, vicecònsol dels Estats Units a Barcelona i administrador del Banc de Catalunya.  La Lluïsa va tenir quatre germans, dos dels quals van despuntar en el camp artístic, ella i Carles. La Lluïsa va despuntar en la música, i el Carles, en la pintura.

lluisa casagemas

 

 

Als quatre anys a la Lluïsa ja se li va començar a despertar la sensibilitat per la música. La seva posició de nena burgesa li va permetre rebre classes particulars de música i més tard va entrar a estudiar al Conservatori Superior de Música del Liceu.  Al conservatori va estudiar cant, piano i violí, i també composició. Als 11 anys, i sense haver rebut encara classes d’harmonia, va escriure la seva primera obra, un Ave Maria. Després d’aquesta obra van seguir-ne més i aviat va començar a destacar per les seves habilitats com a compositora. La qualitat de les seves composicions va despertar l’elogi de músics del moment com ara Albéniz, Rodoreda, Vives i Nicolau, i les seves obres es van començar a programar, de manera regular, en les sales de concerts de Barcelona, com la que es va interpretar el 1893 al Teatre Líric. Es tractava d’una obra simfònica, Crepúsculo, molt ben acollida per la crítica. Alguna ressenya de l’època també parla de Casagemas com a pianista i cantant.

Però hi ha un moment que va marcar un abans i un després en la seva carrera: quan la seva òpera, “Schiava e Regina”, es va sentir a l’exposició de Chicago i aquest reconeixement va fer que la seva ciutat natal volgués sentir aquella partitura i quin era el millor lloc, doncs el Gran Teatre del Liceu. La temporada 1893-94 el Liceu la va programar. Lluïsa Casagemas s’havia de convertir d’aquesta manera en la primera dona que veia estrenada una obra al teatre de la Rambla. (…)

Per saber-ne més, segueix escoltant l’àudio!