Etiquetes

, , , , ,

L’estiu del 1943 la violinista austríaca d’origen jueu Alma Rosé era deportada al camp d’extermini d’Auschwitz. Poc després d’arribar va assumir la direcció de l’orquestra femenina de recluses.

Un any després de la creació d’Auschwitz, el 1940, van començar a funcionar petites formacions musicals que tocaven per distreure alguns membres de la SS. Fins i tot, el 1943, es va formar una petita orquestra només de dones.  Alguna era músic professional,  però la majoria eren amateurs. La idea la va tenir una monstruosa guarda femenina, d’alt rang de la SS dins el camp d’extermini, de qui no cal ni dir el nom. Ella sola va fer executar 500.000 dones.

Quan Alma va arribar aquell infern va apel·lar a les dues eines més eficaces que tenia: la seva personalitat i la música.

Alma Rosé havia nascut a Viena el 3 de novembre de l’any 1906. La seva mare era Justine Mahler, la germana petita de Gustav Mahler i el seu pare era Arnold Rosenblum, que després es va canviar el cognom per Rosé. Durant més de mig segle va ser concertino de l’Orquestra Filharmònica de Viena i un dels membres del llegendari Quartet Rosé. La parella van tenir dos fills: la noia es va dir Alma, com la seva tia Alma MahlerAlma es va criar envoltada dels estels musicals més rellevants d’aquells principis de segle i es va formar musicalment, igual que el seu pare, amb el violí. El 1930, Alma Rosé, amb 24 anys, es va casar amb un brillant i cèlebre violinista txec i dos anys més tard fundava i dirigia una cèlebre orquestra femenina, una de les pioneres, “Die Wienner Walzermädeln” (“Les valseres de Viena”). amb la qual van recórrer girebé tot Europa. Un any més tard, el 1933, quan Hitler va pujar al poder, l’origen jueu de la família va fer que Alma i el seu pare busquessin un lloc segur i es van traslladar a viure a Londres. Però Alma volia seguir fent música amb la seva orquestra de noies i tirar endavant la seva carrera com a violinista, i això la va dur a marxar a Holanda per continuar la seva carrera. Aquí, separada del seu primer home, es va tornar a casar amb un músic holandès. Alma va seguir recollint èixts fins al 1943.

Però aviat la seva coindició de jueva li va canviar el rumb de la vida. Va ser el dia 9 de juliol del 1943.

Descobreix més fent clic a l’àudio…