Etiquetes

, , , , , , ,

Diumenge, 4 de juliol del 1926

“Avui com que és diumenge ho hem volgut aprofitar perquè la gent no té tant desfici per anar al tros. Ha cantat la Sila, que té els ulls molls i entrats. Té una filla que serveix a la casa, i entre totes han cantat el que sabien. Hem fet visites també a un altre home que ha cantat mentre munyia (…). Tenim 50 cançons boniques i variades (…)”.

Aquest text el va escriure la poetessa, compositora i folkolrista catalana Palmira Jaquetti en una de les seves missions, al Pallars, de recerca de cançons i músiques populars. La comanda li havia fet el Cançoner Popular de Catalunya. Aquesta entitat havia aparegut el 1921 i estava dedicada a recollir la música i la lletra de les cançons populars cantades i dites a totes les terres de parla catalana. Palmira Jaquetti s’hi va relacionar per primer cop quan va presentar unes cançons recollides a Vilafranca que li farien guanyar un premi i li obririen les portes de l’entitat. Va ser el 1925, quan el mateix Orfeó Català, que estava en la direcció d’aquest projecte junt amb la Fundació Patxot, va pensar en ella per fer unes missions, ja com a professional, com a col·lectora, a la Seu d’Urgell i rodalia, un destí que per a aquella noia de 30 anys, tenia un lligam molt personal.

Palmira Jaqueti Isant va néixer a Barcelona el 21 de setembre del 1895. El seu cognom delata la procedència de la seva família paterna. L’avi, italià, havia anat a treballar a la Seu d’Urgell, lloc on naixerà el seu fill, el pare de la Palmira, Isidre Jaquetti, un obrer de la construcció amb ganes d’art i afany de conèixer (va arribar a cantar al Cor del Liceu). La seva mare, de Vilanova de l’Aguda, a prop de Ponts, Maria Isant, era mestressa de casa. Junts van tenir cinc fills, dels quals només un va sobreviure, la Palmira.

Aquestes ganes de saber del pare i l’estima de la terra i el seu país aviat les va transmetre a la seva filla. La Palmira va començar a assimilar molt ràpidament tot el que aprenia i això seria ja sempre així…

Si vols saber-ne més, fes clic a l’audio…

Els intèrprets de les dues cançons recollides per Jaquetti que podeu sentir a l’àudio anterior són Carmina Brandariz i Paula Costabella (veus) i Joan de la Creu Godoy (guitarra), en un enregistrament fet expressament per aquest espai. Igualment, volem agrair de forma especial la Dra. Maria dels Àngels Subirats per compartir la seva recerca sobre la Palmira, el seu assessorament i també la seva paciència!

Anuncis