Etiquetes

, , , , , , , , ,

Música i pintura s’uniexen en el personatge femení i singular del renaixement italià Marietta Robusti, filla predilecta i il·legítima del cèlebre mestre, pintor venecià, un dels grans mestres del segle XVI, Jacopo Robusti, anomenat Tintoretto. Ella era coneguda com Marietta Tintoretta.

La llista de dones artistes vinculades a tallers familiars va ser àmplia, la majoria de dones pintores en els segles XVI i XVII provenien de famílies de pintors. Avui ens volem fixar en Marietta Robusti, nascuda a Venècia el 1554, ciutat on va viure fins a la seva mort. Era filla d’una relació il·legítima de Tintoretto i amb una prostituta alemanya. En aquella època, el més normal que els nadons acabessin en algun hospici, però no va ser així; tot el contrari, el gran pintor sempre es va desviure per ella. Tot i tenir quatre filles legítimes més, amb la Marietta va tenir una relació especial;per a ell, era el seu bé més preuat.

Tintoretto li va ensenyar a dibuixar i a utilitzar els colors i, així, de mica en mica, va anar endinsant-se en l’art de la pintura.

Marietta era una noia menuda i moltes vegades vestia com un noi, perquè d’aquesta manera podia anar a tot arreu amb  el seu pare i entrar a llocs on, sent una noia, no hi hauria tingut accés. Se sap que Tintoretto tenia un gran interès per a la música i tenia coneixements musicals. A finals del 1560, quan Marietta tot just era una nena, tenia 6 anys, el seu pare va demanar a l’organista i compositor Giulio Caccini que li ensenyés  a cantar i a tocar algun instrument.

Si vols saber-ne més, fes clic a l’àudio.

Autorretrat de Marietta Robusti, dita Tintoretta

Anuncis