Etiquetes

, , , ,

“La Vanguardia”, 21 de març del 1936

Hoy, a las 7 y cuarto de la tarde, Concierto a cargo de la Orquesta Femenina de Barcelona, dirigida por Isabel de la Calle, Esta orquesta está formada exclusivamente por señoritas (veinti una mujeres nada menos), única en España, y ha obtenido gran éxito en todos los conciertos que ha dado, muchos de ellos en asociaciones de música de importantes ciudades de Cataluña.

orquesta

Aquí a Catalunya la integració de la dona en les orquestres no ha estat gaire diferent d’altres països, però sí que podem dir que Catalunya va ser capdavantera, de tot l’estat espanyol, a tenir una formació integrada només per dones: l’Orquestra Femenina de Barcelona.

 

Ja l’any 1928 va existir a Barcelona una organització de concerts en benefici de l’Associació Mundial per a la Defensa de la Dona, format per un col·lectiu integrat només per dones, on les intèrprets també eren només dones.

orquesta-femenina

El maig de 1930 La Vanguardia publicava, en l’apartat “Gráficos del estrangero” la fotografia de Jane Evrard i la seva Orquestra Femenina de París. La violinista francesa fundava, impulsava i es posava al capdavant d’una formació de 25 dones músics, un fet que en aquell moment va ser acollit com a singular, de coratge i de justícia. La premsa del nostre país també ho va recollir, com us dèiem, com un fet insòlit. El febrer del 1933, l’Associació de Música de Cambra de Barcelona convidava l’Orquestra Femenina de París. Madame Evrad va ser rebuda amb tots els honors. La formació va fer dos concerts el mes de febrer al Palau de la Música Catalana. I altres ciutats dels país també la van voler acollir.

Uns mesos abans, el novembre del 1932, apareixia, per primer cop al nostre país, l’Orquestra Femenina. La seva fundadora i impulsora, la pianista Isabel de la Calle, va escollir les millors alumnes del Conservatori Femení de Barcelona, un centre que avui encara guarda el seu record en l’anunci del carrer Montseny amb Gran de Gràcia.

orquestra femenina

La iniciativa que duia a terme potser estava influenciada per aquella notícia d’uns anys enrere. La Calle va voler donar a la ciutat de Barcelona i a Catalunya una orquestra integrada només per dones, un notable conjunt instrumental, únic a l’estat espanyol. Va fer els primers concerts com a Orquestra Femenina, però a partir del 1936 afegia el nom de la ciutat i es presentava com a Orquestra Femenina de Barcelona.(…)

orquestra femenina 2

Si vols saber-ne més, segueix escoltant…!

 

Anuncis