Etiquetes

, , , , , , ,

El 9 de novembre del 1726, la mezzosoprano italiana Anna Giraud cantava per primera vegada una òpera d’Antonio Vivaldi, Dorilla en Tempe, i es convertia d’aquesta manera en la seva prima donna.

Anna Girò va néixer l’any 1711 a la ciutat de Venècia. Se’n sap poca cosa de la seva infantesa, però el seu nom ha passat a la història vinculat amb el d’un gran compositor Antonio Vivaldi. Ells es van conèixer a Màntua, Anna Girò tenia 15 anys, i a partir d’aquell moment Vivaldi va tenir cura de la seva educació musical.

L’exitós dramaturg venecià Carlo Goldoni va deixar escrit en les seves Memòries un retart de tots dos: “Aquest capellà, excel·lent violinista i mediocre compositor, havia instruït i educat en el cant a la senyoreta Giraud, jove cantant nascuda a Venècia i filla d’un perruquer francès. No era bonica, però tenia gracia, petita estatura, bells ulls, boca fascinant, poca veu i molt de talent per a recitar”.

Vivaldi feia anys que estava vinculat a l’Ospedalle della Pietà, un dels quatre hospitals que tenia la ciutat de Venècia als segles XVII i XVIII, institucions caritatives i conservatoris a la vegada, que acollien orfes, pobres o noies que tenien aptituts pel cant o la pràctica d’algun instrument i les enviaven a estudiar allà, fins i tot de fora de Venècia  Els hospicis venecians van ser en els segles XVII i XVIII un dels únics llocs a Europa a on les dones podien tocar qualsevol instrument, ensenyar o dirigir l’orquestra en absència del mestre. El millor lloc, durant anys, va ser sens dubte l’hospici de la Pietà. També era en part perquè l’any 1704, amb 25 anys, hi va entrar Vivaldi, com a mestre de violí, i més tard, 12 anys més tard, ascendia a mestre dels concerts, un lloc creat expressament per a ell i inèdit fins aleshores.  Aleshores tenia 25 anys, només un any abans s’havia ordenat sacerdot. De mica el nivell musical de la Pietà va començar a ser tant alt que le figlie del coro, les noies del cor, van ser conegudes pel seu nom.

Descobreix tota la història fent clic aquí…

L'Ospedale della Pietà

L’Ospedale della Pietà