Etiquetes

, , , , , , , , , , , , ,

L’acció està ambientada en un cafè fosc de Barcelona als anys 20:

Una ballarina de flamenc està situada al mig d’una coreografia sensual que va despertar més d’un escàndol. En el centre d’una ampla sala, al damunt d’una taula, una dona balla envoltada d’homes que juguen a les cartes, De mica en mica, els homes se li acosten, cada cop més. Aquella visió els omple de desig. Balla una música que, anys abans, aquella ballarina va encarregar al compositor Maurice Ravel. Es tracta del Bolero.

La dona era la ballarina russa, actriu, empresària teatral, model de pintors i mecenes de les arts Ida Rubinstein, una de les icones de la Belle Époque francesa i la persona que havia encarregat a Ravel d’escriure el seu famós Bolero.

Nascuda l’any 1885 a Sant Petersburg en una rica família jueva, es va criar entre artistes i savis. Amant de la literatura i assídua als espectacles del Teatre Bolxoi, ben aviat va voler donar sortida als seus somnis de joventut i va endinsar-se en el món del teatre. Hereva d’una gran fortuna -els seus pares havien mort quan ella encara encara molt jove-, això li va donar la llibertat per fer tot el que volia. Amb menys de vint anys muntava l’Antígona de Sòfocles, en una funció de caritat i aquella funció canviaria el rumb de la seva vida. L’alta societat de Sant Petersburg va quedar trasbalsada amb aquella jove, de físic enigmàtic, impactant, seductora, provocadora i aquests trets, juntament amb la seva personalitat singular, la portarien cap a la fama. Els seus inicis formatius els va fer amb el  revolucionari mestre de ballet, coreògraf i ballarís rus Mikhaïl Fokín.

I el camí el començaria de la mà a l’escenògraf rus i empresari teatral Serguei Diaghilev. Però havia de canviar d’escenari i París era el millor lloc.

Hi va debutar als 24 anys, en una representació privada de l’escandalosa Salomé d’Oscar Wilde. Descobreix la seva història fent clic a l’enllaç…

Ida Rubinstein segons Valentin Serov

Ida Rubinstein segons Valentin Serov (1910, Museu Estatal Rus)

Anuncis