Etiquetes

, , , , , ,

A finals del Renaixement, a la ciutat italiana de Ferrara, un grup de dames cortesanes captivaven tots aquells que les sentien cantar. Eren conegudes com El Concerto delle donne, un conjunt vocal i instrumental femení que revolucionaria el paper de la dona en la música professional.

donne

L’any 1579 la ciutat italiana de Ferrara tenia una nova duquessa, Margheritta Gonzaga, la tercera dona del duc de Ferrara Alfons II d’Este. Tot i la joventut de la duquessa, només tenia 14 anys, el seu gust era exquisit i refinat. S’havia criat a la cort de Màntua, d’on el seu pare era el duc. Quan va marxar a Ferrara, per casar-se, va demanar de mantenir al seu costat, com a part del seu seguici, una de les seves dames de companyia, la de la veu més bonica, tenia 15 anys i es deia Livia d’Arco. De fet, la feia cridar perquè formés part del Concerto delle donne, una iniciativa d’unes dames que havia captivat l’interès del duc.

El Concerto delle donne, el concert de les dones, va aparèixer poc després que arribés la nova duquessa, el 1580, i va sorgir sota el vistiplau del duc de Ferrara, que volia oferir a la seva jove esposa el millor per al seu entreteniment. Aquesta iniciativa però, no era nova, venia de lluny, de la dècada del 1570, i també en la cort del duc de Ferrara, quan unes quantes dames cortesanes, algunes formades musicalment i d’altres només afeccionades, i també algun cantant, van posar en pràctica, de manera informal i  privada, la música reservata, una manera més de fer música a cappella, a la segona meitat del segle XVI principalment a Itàlia, i que es caracteritzava pel refinament, l’exclusivitat i l’expressió emocional intensa a l’hora de cantar.

A partir del 1580, es presentaven sota el nom del Concerto delle donne. Aquesta iniciativa ja només comptava amb dones. Totes provenien de la noblesa, sinó no haguessin estat admeses, estaven educades musicalment i van ser contractades oficialment com a dames d’honor de la duquessa Margheritta Gonzaga.

Per saber-ne més, fes clic aquí.