Etiquetes

, , , , ,

carta

Biblioteca de Montserrat

Carta de l’arpista Clotilde Cerdà al prevere i poeta Jacint Verdaguer. Any 1888.

“(…) Quants patiments vaig passar amb la fundació de l’acadèmia, una obra grandiosa que havia de donar grans fruïts, sobretot en un país en què a la dona només se li ensenya coqueteria (…) Van ser dos anys però finalment vaig haver de tancar i fer fora a 300 nenes de la classe obrera que feien cursos gratuïts. La meva salut es ressentia tant que vaig haver de plegar amb un dèficit de 12.000 pessetes i un munt de recels” (…)

 

L’acadèmia a què es fa esment a la carta era l’Acadèmia d’Arts i Oficis per a la Dona, un projecte impulsat, costejat i dirigit per l’arpista Clotilde Cerdà i la metgessa Dolors Aleu i que va veure la llum, a Barcelona, l’any 1885. Però la temptativa de formació professional, aquella llibertat, la del saber, la de l’educació de la dona, que ella havia tingut i que havia vist en altres ciutats europees, no va tenir el suport de l’elit social barcelonina de finals del segle XIX, la que promovia el paternalisme amb les dones, i aviat va començar a despertar malfiances i maldecaps, tants que finalment dos anys més tard l’acadèmia va haver de tancar per pèrdues econòmiques i sobretot per recels.

 

En aquell moment Clotilde Cerdà, coneguda artísticament com Esmeralda Cervantes, tenia vint-i-sis anys. La carta l’escrivia des d’Alemanya, on havia marxat desencantada del seu país. Aquí, al nostre, li acceptaven el talent però, en canvi, les seves idees no van trobar suport, tot i que feia temps que era aplaudida com a artista. Havia començat la seva carrera d’arpista quan tenia onze anys. El seu debut públic havia tingut lloc a Viena el 1873, en un homenatge a Miguel de Cervantes.

1

Poc temps després d’aquell concert, li van proposar un canvi de nom, seria coneguda artísticament com Esmeralda Cervantes, el nom li va brindar Víctor Hugo fent al·lusió a la protagonista de la seva novel.la Nostra Senyora de París, i Cervantes li va proposar la reina Isabel II, recordant la nit en què va debutar.

Però qui era en realitat Esmeralda Cervantes? Clotilde Cerdà?

clotilde

(si vols saber-ne més, escolta fins el final…)

 

 

Anuncis