Etiquetes

, , , , ,

“Una señorita bien educada debe saber leer, escribir, contar, coser, bordar en tapicería, en papel, etc. Además como adorno, aprenderá a tocar el piano, a cantar, a dibujar, a hacer flores, en fin, una educación completa.”      

almacen

Sentíem un fragment del llibre Almacén de señoritas, de l’any 1907, un dels tractats d’instrucció femenina que corrien pels centres d’ensenyament dels nostre país a finals del segle XIX i principis del segle XX. Però això no volia dir que no hi haguessin noies que aixequessin  el vol i volguessin mostrar el seu art fora de l’àmbit estrictament domèstic. Una d’elles va ser la pianista, compositora i editora, nascuda i formada a Barcelona, Emma Chacón.

Emma Chacón Lasauca va nèixer l’any 1886, al passeig de Gràcia de Barcelona, el cor de la burgesia catalana. Els seus pares, tots dos, eren naturals d’aquesta ciutat. L’Emma va començar a estudiar música dins l’àmbit domèstic, una pràctica molt estesa en aquells anys i sobretot en les noies de famílies benestants. Però l’any 1901, amb l’aparició de l’Acadèmia Granados, l’interès i les aptituts per a la música d’aquella jove de 15 anys van fer que els seus pares pensessin en aquell centre pianístic per ampliar i donar un nou impuls a les dots musicals de la seva filla. Al cap de poc l’Emma es convertia en una de les alumnes predilectes d’Enric Granados.

Si vols saber més de la seva història fes clic

CHACONB

Emma Chacón amb dotze anys al Passeig de Gràcia de Barcelona (1898). Àlbum familiar Ribera Chacón

emma

Emma Chacón amb la seva filla i neta (i la nina), a mitjans dels anys cinquanta a Bilbao. Àlbum familiar Ribera Chacón