Etiquetes

, , , , , , ,

L’escriptora jueva txeca Ilse Weber va escriure i musicar uns 60 poemes, utilitzant melodies, enganyosament senzilles, per descriure l’infern que l’envoltava en el camp de concentració de Terezín. Hi havia anat a parar l’any 1942, aleshores tenia 39 anys.

 ilse4

ilse weber

Ilse Weber, Herling de soltera, va néixer el 1903 a Witkowitz, a la República Txeca. De nena va aprendre a cantar, a tocar la guitarra, el llaüt, la mandolina, la balalaica… però el que realment li agradava, la seva veritable passió, era escriure. Als 14 anys en donava mostres amb els primers poemes, i també cançons per a nens i obres de teatre. Les primeres obres, publicades el 1930, es van presentar sota el títol de La carrera de moto i altres contes. I aquell mateix any, en tenia 27, es casava amb Willi Weber, de qui va agafar el cognom. La parella es va establir a Praga, i ella va començar a escriure en diaris txecs, alemanys i austríacs, i també va treballar de productora a la Ràdio Txeca.

L’ocupació, el 1939, de Txecoslovàquia per les tropes hitlerianes va  esvair tots els projectes i les il·lusions d’aquella jove escriptora, i de tantes i tantes persones, és clar!. (…)

El 6 d’octubre, a l’arribar, l’horror i el mal, els van anar a esperar. Ella i el nen, el mateix dia, van ser conduïts, amb altres desemparats, a la cambra de gas. Pel camí, cap a la mort,  Ilse Weber va anar cantant, per a tota aquella corrua d’innocents que feien el camí entre plors i crits, una cançó de bressol que ella mateixa havia compost:  Wiegala.

Si vols saber més de la seva història fes clic

wiegala

Cançó d’Ilse Weber. Veu de Dolors Martinez.

ilse

Ilse Weber amb el seu fill

Anuncis