Etiquetes

, , , ,

                                                        

Bell amic, amable i bo.
quan us tindré en el meu poder?
Si pogués jeure amb vos una nit
i fer-vos un bes amorós!
Sapigueu que tindria gran desig
de tenir-vos com a marit,
amb tal que em concedissiu
de fer tot el que jo voldria

 

Cantava la dama Beatriu comtessa de Dia al seu cavaller estimat! Tota una declaració d’amor carnal d’aquesta poeta occitana del segle XII, una trobairitz de la història, una dama del cant i una autèntica mestra de l’amor cortès!  

 

BEA

La trobairitz Beatriu comtessa de Dia. Cançoner amb la glossa ‘Una dama que cante’

 A principis del segle XII,  va néixer al migdia de França, a Occitània, una nova manera d’expressar-se entre cavallers i dames de la noblesa, era l’amor cortès.  Havia agafat forma a dins dels castells medievals en un entorn propici per a la música, la poesia i el divertiment, i transmés, per joglars, trobadors i trobairitz.  Trobairitz era el nom, en llengua d’oc o occità, que rebien les trobadores occitanes dels segles XII i XIII, totes filles o senyores de la noblesa que cantaven al seu amor secret, aquell que havia sorgit fora del matrimoni.   

 Del total de 2.500 textos poètics que s’han conservat, unes 46 cançons estan repartides entre 20 noms de trobairitz . I entre aquests hi aparareix el d’Azalais de Porcairagues, Clara de Anduza, Garsenda de Folcarquier, Beatriu comtessa de Dia i d’altres que ignorem, però que totes han estat i són una autèntica joia de la poesia trobadoresca, i que la història fins fa ben poc les ha oblidat.

ELL

Raimbaut d’Aurenga, comte d’Orange i trobador a qui Beatriu comtessa de Dia va dedicar le seves cançons

*La veu de la recitadora és la de Dolors Martinez.

Si en vols saber més fes clic aquí