Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

L’any 1792 el constructor de pianos alemany Johann Andreas Stein va morir. Va ser aleshores quan dos dels seus sis fills van agafar les regnes de la fàbrica: Andreas i la germana Nanette.

Streicher, Nanette - anonyme Fotografie nach Aquarell von Krones

Nanette Streicher. Casa-Museu Beethoven a Bonn.

Mary Ann Stein, li deien Nanette, havia nascut el 1769 a la ciutat alemanya d’Augsburg. Era filla de Magdalena Stein i Johann Andreas Stein, un reputat fabricant d’orgues i pianos de l’època, pare del famós piano vienès amb el qual Mozart va tocar i compondre durant molts anys. Nanette es va iniciar en aquest món al costat del seu pare. Ell li va ensenyar a aprendre’l a tocar, però també li va ensenyar com estava fet aquell instrument, com s’ha de construir i com s’ha d’afinar. El talent, l’oïda, no sabem si absoluta però segur que ben educada, i l’amor per tot aquell món que l’envoltava des del bressol, van fer que Nanette dediqués la vida a aquell artilugi que havia nascut uns anys abans. L’any 1711 l’inventor Bartolomeo Cristofori explicava per primer cop el seu secret en una revista italiana i en parlava com d’un cimbalo di cipresso di piano e forte, és a dir, un teclat de xiprer amb suau i fort!

Destinat a triomfar, aquell invent també atraparia Nanette. De fet, no és gaire difícil d’imaginar-la envoltada de pianos, aquell taller n’arribarien a construir 700 que es van vendre per tot Europa. Sempre música i pianos, al taller, a casa, amb entrades i sortides dels que anaven a provar-los, a comprar-los, Mozart, tant el pare com el fill, eren uns gran admiradors del fortepiano vienès de Stein, també Haydn, Beethoven, i aquella nena constantment sentia la música que naixia en aquell moment, o la que havia nascut en èpoques passades.Era un lloc neuràlgic per a la música, i Nanette també sentia converses que giraven a l’entorn de martellets, afinació, caixa de ressonància, so suau, apagat i tot allò faria pòsit.

martell

Nanette Stein es va començar a donar a conèixer primer com a pianista.

Si vols saber-ne més de la seva vida, continua escoltant…!