Etiquetes

, , , , , , , , , ,

El 28 d’abril de l’any 1907 apareixia el primer número de la revista, Feminal,  una publicació dedicada a defensar la culturització de les dones. En un dels paràgrafs de la presentació de la revista s’hi podia llegir:

Que vinguin donchs a nosaltres totes les dones: les escriptores, poetesses, pedagogues, pintores; les músiques, les artistes, les pacifistes, les estudiants; que vinguin les artesanes, que tinguin fe en la nostra obra, l’obra de la dona i per la dona.

feminal

Sobrecoberta de la revista “Feminal” (1907-1017). Juny 1907

La seva directora i l’ànima era l’escriptora i compositora catalana Carme Karr.

cançons

Carme Karr Alfonsetti va néixer a Barcelona l’any 1865. Era filla de mare italiana, Emilia Alfonsetti, que va morir poc després d’haver portat al món la petita Carme, i de l’enginyer industrial francès Eugène Karr. El pare era també vicecònsol de Figueres, la qual cosa va fer que la Carme, òrfena de mare, s’eduqués, uns anys, a l’escola de les anomenades Franceses, primer a Perpinyà i, després, a la capital de l’Alt Empordà.

 

La seva veritable formació literària va començar a Barcelona. El seu tarannà van fer que es fixés en el sector més progressista i liberal de la Barcelona del moment. La seva integració en el món renaixent de la cultura catalana va ser quan era molt jove. Aviat va entrar a col·laborar en dues revistes Joventut i L’Avenç. A L’Avenç hi escrivia narracions. que ben aviat es centrarien en el món de la dona i s’hi  va anar implicant a fons: amb conferències, articles,  i el feminisme acabaria sent el pal de paller de la seva obra literària, del seu tarannà artístic i de la seva actitud davant la societat d’aquell moment en pro de la igualtat de la dona com una actitud de civisme. (…)

carmekarr

Portada del llibre “Carme Karr” de Josep Mª Ainaud de Lasarte, escrit amb la col.laboració de la periodista musical Mónica Pagés. Editorial Infiesta (2010)

Si vols saber-ne més fes clic aquí

Anuncis