Etiquetes

, , , , , , , , ,

Cosima-y-Richard-WagnerEl nadal de l’any 1877 Cosima Wagner escrivia en el seu Diari:

“M’agradaria emmudir, esborrar-me, no saber res, no sentir res, únicament servir-lo, servir-lo a ell, ajudar-lo en aquesta casa acollidora, fer-li les coses més suportables i finalment fugir amb ell d’aquest món!”

Tota una declaració de submissió i dependència d’una dona que estava convençuda  que “la pau no existeix només que en l’abnegació”.

El 1877 Cosima tenia 40 anys i en feia uns quants que gestionava aquesta actitud de sacrifici, en aquell moment cap al seu home Richard Wagner, al qual idolatrava. Però darrere d’aquesta relació complexa i submissa, n’hi havia una altra que també l’havia fet patir, i la va fer patir sempre, la del seu primer home, Hans von Bülow. I encara hi havia més, una infantesa teixida d’uns ”Anys de pelegrinatge” amb una educació estricta i rígida, i mancada de l’amor dels pares.

Cosima Wagner

Francesca Gaetana Cosima Liszt era filla de la comtessa i escriptora francesa Maria d’Agoult i del pianista i compositor hongarès Franz Liszt. Havia nascut la nit de nadal de 1837 a Bellaggio a la vora del Llac de Como, segons Liszt, “el lloc més bonic“ per treballar, contemplar i estimar”.. Cosima, igual que els seus dos germans, Blandine i Daniel, van ser fills il·legítims de Liszt. La parella s’havia conegut el 1835, quan ella tenia 27 anys i ell 21 i durant uns anys van viure una història d’amor apassionada, que pocs temps després s’acabaria trencant. Ja d’un bon principi, tant la mare com el pare es van desentendre del dia a dia dels seus fills. La infantesa la van viure a París, amb l’àvia paterna, Anna Liszt, però l’educació la guiava, a distància, el pare, a qui Cosima venerava com un personatge llegendari i fugaç. (…)

Si vols saber-ne més fes clic aquí

 

liszt

Franz Liszt, pare de Cosima Liszt

bulow

Hans von Bulow, primer home de Cosima Liszt

cosima nie

Nietzche considerava a Cosima “la dona més venerada del seu cor”. Interessentíssim llibre per conèixer una mica més a Cosima Wagner. Editorial Trotta.

Anuncis