Etiquetes

, , , , , , ,

L’any 1946, l’Acadèmia Txeca de les Ciències i les Arts, amb 648 membres, guardonava una de les 10 dones que formaven part de la institució. Un guardó in memoriam per a la pianista, compositora, i directora txeca Vitezslava Kaprálová.

VTZSLA~1

Václav Kapral, Vitezslava Kapralova i Bohuslav Martinu

Vitezslava Kaprálová havia nascut el 24 de gener de 1915, a la ciutat de Brno, a l’actual República Txeca. Era l’única filla del compositor i pianista, alumne de Leos Janacek, Václav Kapral i de la cantant i professora Viktoria Kaprálová, de soltera Uhlirova.

 

Vitezslava va endinsar-se en la música gràcies a ells: a la música que se sentia a casa, a les personalitats musicals que rebien, als seus concerts, a l’oportunitat que els seus pares li van donar de formar-se amb els millors professors. Tot l’entorn estava disposat perquè hi entrés de forma natural. Va començar a estudiar sota el mestratge del seu pare. Ell li va ensenyar a fer música de manera tan senzilla i planera, que es va convertir en el seu passatemps predilecte. Hi passava hores i hores. Això, junt amb el seu do natural i la seva capacitat de fer seu tot el que l’envoltava i aprenia, va donar els primers fruits. Tenia 9 anys quan va escriure la primera cançó. Davant els espectaculars progressos, als 15 anys, Vitezslava ingressava al Conservatori de Brno, per aprofundir en el piano, la composició i també per estudiar direcció.

buklet-kapralova

Cinc anys més tard, es graduava i culminava aquell aprenentatge presentant i dirigint el seu  Concert per a piano en re m,  un fet insòlit fins aquell moment a la ciutat de Brno, una noia de 20 anys dirigint una orquestra. Però a ella, això –dona i  jove”– l’esperonava, li donava ales, en aquell món absolutament masculinitzat. (…) (si vols saber-ne més, segueix escoltant…)

Vítězslava-Kaprálová-2

 

Anuncis