Etiquetes

, , , , ,

“Jo, Lili’uokalani, reina per la gracia de Déu i sota la constitució del regne de Hawai, protesto solemnement contra tot acte que es faci a la meva persona i al govern del Regne Unit de Hawai. Per evitar qualsevol col·lisió de forces armades i potser pèrdues de vides, cedeixo el poder superior al ministre John L. Stevens, dels Estats Units d’Amèrica. Ho faig sota la protesta i empentada per aquestes forces. Entrego la meva autoritat al govern dels Estats Units d’Amèrica fins que s’examinin els fets, es desfacin les accions dels seus representants i em reinstal·lin l’autoritat que exigeixo com a sobirana constitucional de les illes de Hawai.”                         

                                                                                                               Fet a Honolulu el dia 27 de gener del 1893

Quinze dies més tard, el govern dels EUA hi hissava la bandera americana i proclamava Hawai com a protectorat dels Estats Units d’Amèrica. Aquell era el principi de la fi del regne de Hawai i de la seva última reina, Lili’uokalani.

LILI SEPIA

liliu Kamakaeha Kaolamali havia nascut el 2 de setembre del 1838 a l’illa d’Oahu (Hawai) i era filla d’un dels consellers del rei. Però només néixer, la van donar en adopció a un dels membres de la dinastia reial. Aquesta pràctica es deia hanai, i era una forma tradicional d’adopció molt antiga a Hawai. D’aquesta manera es convertia en princesa i hereva al tron, i germana del futur rei David Kamaka’eha, conegut com el rei Kalakuaua.

Amb quatre anys, la petita princesa, era enviada a estudiar a la Royal School d’Oahu, una illa hawaïana,  un centre on en aquell moment estudiaven cinc futurs governants de Hawai. Lili’uokalani hi rebria una sòlida formació, i entre les matèries, l’educació musical, una disciplina que amb el temps li serviria per donar ales a la seva creativitat i també consol a les seves penes. (…)

Aloha-Oe

Si vols saber-ne més fes clic aquí

Anuncis