Etiquetes

, , , , ,

El 14 de novembre del 1924, Ràdio Barcelona donava el tret de sortida a la història de la radiodifusió a Catalunya i a l’estat espanyol.

“La Veu de Catalunya”, 15 de novembre del 1924

“Ahir a la tarda es va inaugurar l’estació de radiotelefonia instal·lada a l’edifici de l’Hotel Colom. Després de retransmetre mitja hora de música com a proves de modulació, l’anunciadora va dir dues vegades “aquí estación EAJ-1″.

donesL’anunciadora, nom que tenien en aquells inicis els locutors que llegien publicitat era Rosa Sabater, la primera veu femenina de Ràdio Barcelona; EAJ -1, l’indicatiu que li atorgava el ple dret de ser la primera emissora radiofònica de l’estat espanyol.

La història de la radiodifusió a Catalunya havia començat pocs anys després del seu inici mundial als Estats Units i aviat aquell gran mitjà de comunicació de masses va arrelar al nostre país. El model inicial, engegat aquí per un grup d’entusiastes de la telegrafia sense fils, seguiria els passos d’altres ràdios europees i americanes, i entre les pautes a fer hi havia la incorporació de veus femenines, de locutores. Un article a la revista Ràdio Barcelona donava, també altres motius:

“una bien timbrada voz femenina parece sonar mucho más grata, más acústicamente fiel al oído, por vía éter, que las graves y adustas sonoridades del órgano vocal masculino”.

Aviat es va veure que la ràdio havia d’obrir les portes al públic femení. La ràdio era un servei públic, i què millor que una dona per parlar i convèncer una altra dona? Això va fer que la ràdio es convertís en el primer mitjà públic que donava protagonisme a la veu femenina. Va ser aleshores quan van començar a aparèixer les primeres locutores del nostre país, aquelles veus que se sentien a través dels enormes aparells de ràdio de vàlvules o de galenes. (…)

La llista d’aquestes dones de ràdio la formen un munt de dones ens agradaria no només dir-vos els noms sinó també explicar-vos quina va ser la seva trajectòria a la ràdio, i com van saber obrir-se camí i aplanar el de les locutores de les generacions posteriors. Però preferim que ho descobriu vosaltres mateixos en el llibre que acaba d’aparèixer i es titula precisament “Dones de Ràdio”, de l’autora Sílvia Espinosa, un treball molt ben documentat que ens permet, de manera amena i rigorosa, entrar en el món d’aquella primera ràdio, i saber de les dones que van ajudar a convertir aquell invent en un mitjà de comunicació popular. Tal com diu la seva autora, Sílvia Espinosa, homes i dones que van fer créixer i van lluitar perquè avui nosaltres puguem gaudir d’una ràdio i d’un país democràtic. 

Si ho vols sentir fes clic aquí

 

 

Anuncis