Etiquetes

, , , , , , , ,

“Jo, Domna Agnès d’Esquerrer i d’Olzinelles, abadessa del Reial Monestir de Sant Pere de les Puelles de la ciutat de Barcelona, trobant-me dèbil de forces i sentint ja propera la fi dels meus dies, m’adreço amb aquestes ratlles a les futures monges d’aquesta casa, i a tots els fidels, per tal que segles a venir, es tingui memòria de les desventures i calamitats de tota mena que ha sofert el nostre monestir en els darrers temps (….)”

sant pere

En aquell moment, el 1715, tenia 81 anys i en feia vint-i-dos que era abadessa de Sant Pere de les Puelles. Durant el seu abadiat, Agnès d’Escarrer i la seva comunitat van patir cinc setges i ella, com a responsable, va haver d’agafar les regnes per poder sortir-se’n d’aquelles desfetes contínues, l‘última, la de l’11 de setembre del 1714.

Agnès d’Esquerrer i d’Olzinelles havia nascut a Barcelona l’any 1634 i era filla dels barons d’Argenetera. Com la majoria de les noies que ingressaven a Sant Pere de les Puelles era filla de l’alta noblesa, de ciutadans honrats i d’una família que provenia del Principat de Catalunya. Aquesta congregació benedictina, que es regia per la regla de Sant Benet “ora et labora”, havia estat fundada el 945 i va ser el primer monestir femení de la ciutat de Barcelona.

Agnès d’Esquerrer va ingressar al monestir el 1650, tenia 16 anys quan va professar, i va ser escollida abadessa el 1693, per tant 43 anys després d’haver professat.

Dins el monestir cada monja tenia un ofici, arxivera, infermera…Ella era piatansera, es feia càrrec de les donacions. De fet, a dins del monestir i fins al segle XIX, les monges feien vida particular, vivien en petites cases, amb servei, dins el monestir, i també tenien rendes també particulars. Hem de pensar que provenien de famílies que tenien autoritat dins el Principat, i diners, i elles a l’ingressar a la comunitat no perdien cap de les dues coses, fins i tot podien augmentar les rendes. Les monges només feien vida conjunta per la pregària, que era el moment més important, el de recolliment espiritual.

LLIBRE CANTORAL

Si vols saber-nes més fes clic aquí

Si vols tenir més informació del concert-espectacle fes clic aquí

concert

Concert-espectacle produït pel SAF i escrit i dirigit per Agustí Espriu http://www.federaciobenedictines.cat

*la veu de l’abadessa en aquest microtó és la de la nostra companya Dolors Martínez

 

 

 

 

Anuncis