Etiquetes

, , , , , ,

“Quan ballava es feia inabastable, incorporal, transparent i intangible. Aleshores ja no era ella, ni tan sols era una ballarina, ja no era Anna Pavlova, era una Giselle eternament morint i ressuscitant com un fantasma lleuger i blanc. O era un cigne sempre morint. Moria una vegada i una altra al damunt de l’escenari de manera que en cada espectacle vèiem Pavlova per última vegada, desapareixia la ballarina, el seu fantasma i el conte, però després Anna Pavlova tornava. (…)”

                    Serguéi Diáguilev, empresari i fundador dels Ballets Russospavlova 3s

Era inevitable no convertir-la en llegenda! Fins i tot va arribar a guanyar-se el sobrenom d’Anna divina. De fet, ella mateixa ho propiciava. Tothom coneixia i conèix el nom d’Anna Pavlova, però qui era aquella ballarina?

Anna Pavlova havia nascut a prop de Sant Petersburg l’any 1881. En la seva autobiografia escrita el 1812 explica que era filla d’una bugadera i d’un soldat, però en realitat era filla il·legítima d’un acabalat home de negocis de Sant Petersburg. Quan la petita Anna tenia dos anys l’home de la seva mare moria, es deia Mathwey Pavlov. D’ell agafaria el seu cognom i del seu pare biològic, la manutenció.

Pavlova va ser criada per la seva àvia paterna en un luxós barri de Sant Petersburg.  El seu primer encontre amb la dansa va ser al teatre Marinski, amb el ballet La bella dorment de Txaikovski. Anys més tard recordaria que només començar l’obra va sentir, per primer cop a la seva vida, que l’alè de la bellesa li corria per tot el cos. Dos anys més tard, amb deu, era admesa a Escola Imperial de Ballet de Sant Petersburg.

Pavlova vivia en el mateix internat que tenia l’escola. El règim d’aprenentatge era molt estricte, vuit hores al dia de dansa i també després estudiava música. A més tenia una disciplina alimentària molt austera, a base de peix i verdura, un règim que seguiria sempre més. Vuit anys de formació fins que el 1899 feia el seu debut amb la companyia del Teatre Marinski. Tenia 18 anys i va estar-hi fins els 26.

anna

Anna Pavlova, a casa seva, amb el seu cigne Jack

Però sense dubte, el paper amb majúscules de la Pavlova, el que la va convertir en un mite va ser “la mort del cigne”.

Si voleu saber-ne més feu clic aquí

 

Anuncis