Etiquetes

, , , , , , ,

La vida no és res sense els plaers i els desitjos”, cantava l’esclava Hababa al seu amo, el califa Yazid II. Ell, a l’escoltar aquella veu que li pertanyia li exclamava: “Vostè parla de la veritat!”

Extret del Llibre de les Cançons d’Abu al–Faraj al–Isbahani  (897-967)

heren

Harem. Museu Walters de Baltimore. 1840

Aquesta va ser, per algun historiadors, una de les relacions més intenses entre una jarya, una esclava, i el seu califa. Aquell lligam, com d’altres, havia estat fet i construïda a partir de les emocions, l’erotisme i la sexualitat. Però algunes jawari o esclaves-concubines sabien que havien d’aportar alguna cosa més si volien canviar el seu destí d’esclaves. Les més apreciades eren aquelles que també sabien seduir a través del seu exotisme i la seva cultura.

Als harems hi convivien, en captiveri, noies de moltes procedències. Algunes havien estat venudes en els seus mateixos llocs d’origen, d’altres eren entregades al califa com a part d’un botí, o bé com a regal algun governant, o en altres casos, si tenien algun talent excepcional eren comprades per formar part de l’harem. De fet, algunes ja havien estat educades i cultivades pensant en els beneficis que amb el temps podrien reportar o bé un cop hi arribaven esdevenien alumnes de l’escola de l’harem i llavors diplomades. Hi havia noies perses, kurdes, romanes, armènies, etíops, sudaneses, hindús, berebers…!

Dins els harems hi havia diferents categories per les noies, i algunes estances eren d’un luxe extremadament fi on les dones més boniques del món, exhibien les seves diferències culturals i el seu domini d’habilitats i coneixements. No era suficient una caiguda d’ulls o una nit de plaer. Calia complementar-ho amb el que fascinava més els califes, governants i funcionaris: l’astrologia, les matemàtiques, la religió, la història, i com a art més sublim, la dansa, la poesia i el cant i l’art d’estimar!

El savi iranià del segle IX, Abu al-Faraj al-Isfahani, conegut a occident com Abulfaraj en el seu Llibre de les Cançons de vint volums, a part de recopilar poemes, cançons, cantants i poetes, també fa un intent d’analitzar el desenvolupament de la música en la civilització àrab i en un dels volums parla de Hababa, una esclava-concubina que havia estat regalada al califa Yazid II (…)

Si vols saber-ne més fes clic aquí,

Anuncis