Etiquetes

, , , , , , ,

Quan l’any 1911 Eugeni d’Ors va perfilar el seu ideal noucentista de dona en la seva obra La Ben Plantada tenia unes quantes candidates per a la seva inspiració. “Una de les amoroses amb perfum de la terra”, tal com en van dir de les seves muses, va ser Maria Gay, qui segons d’Ors era“l’esplendorosament bonica contralt que seduïa tres continents, ja fos amb el gran sospirar d’Eurídice, ja fos amb la brava insolència de Carmen”.

De fet, aquella cantant encaixava a la perfecció amb aquesta gitana descarada i que igual que ella es va avançar al seu temps, una dona que va trencar amb les normes culturals i ètiques de la seva època. Feia el que volia i el que creia que havia de fer, un cop va ser empresonada per haver interpretat cançons catalanistes, revolucionàries i antimonàrquiques, i també es va atrevir amb el Liceu sencer, perquè no van aplaudir el seu home com ella creia que es mereixia. Segons explica l’escriptor Joan Guillamet, “ofesa es va encarar al públic fent-los una botifarra com una casa de pagès i va abandonar l’escenari”.

maria_gay_as_carmen

Maria Lourdes Pichot i Gironès havia nascut a Barcelona l’any 1879. Els pares eren de Barcelona, tot i que la mare tenia arrels a Cadaqués. A finals del segle XIX la família Pichot es convertia en els primers estiuejants de Cadaqués i sempre que podien anaven a passar temporades en aquell petit paradís de l’Empordà, on la Maria se sentia com una part d’aquella natura abrupta, alhora que franca i poètica.

Si vols saber-ne més clica aquí,