Etiquetes

, , , , , , , ,

candida11

A principis del segle XX, el Paral·lel de Barcelona es va convertir en un lloc idoni per rebre un gènere que venia, com tantes altres modes d’aleshores, de París. Era el cuplet, unes cançons de lletres amb doble sentit i amb rerefons eròtic, que combinades amb una música divertida i gestos agosarats, aviat van acaparar els teatres de varietats.

cupletistes

En poc temps Barcelona es va omplir de cupletistes, noies atrevides, i amants del teatre i la música, que feien de bon passar l’estona d’un públic molt ampli. Raquel Meller, la Goya, la Bella Chelito són alguns noms d’una llarga llista d’artistes que van fer que el cuplet es convertís, en el gènere més requerit i aplaudit durant un bon grapat d’anys en el nostre país . I darrere les cupletistes, hi havia els compositors, tot homes, bé i una dona, Cándida Pérez, l’autora de títols com “Baixant de la font del gat”, “Ball de Rams”, “Les caramelles” o “La barretinaire”, entre d’altres.

Candidacupletista

Cándida Pérez Martínez havia nascut a Olot el 1893. La seva dedicació i entusiasme per la música, des que era molt menuda, sobretot pel cant, va fer que el 1914, amb 21 anys, pogués debutar com a cançonetista, a la seva ciutat. Però la sort li arribava de fora!

Aquells dies va aterrar a Olot una companyia italiana de varietats. Cándida va aconseguir que el director, Lucarelli, l’escoltés i accedís a donar-li classes,cosa que comportava deixar Olot i marxar a Barcelona per obrir-se camí i continuar els estudis musicals. Un cop instal·lada a la ciutat, començaria amb les classes de cant i també de composició. Al cap d’un parell d’anys, junts obrient una escola de cant i dansa. La persistència en el treball i els dots musicals de Cándida començaven a donar els primers fruits, o més ben dit, els primers cuplets d’aquella noia olotina (…)

Si vols saber-ne més, segueix escoltant…….!