Etiquetes

, , , , , , ,

L’any 1928, la pianista i escriptora turca Victoria Kahmi sentia per primer cop, a París, una obra d’un compositor i pianista valencià (Sagunt), que aleshores ja començava a fer parlar, però que ella desconeixia del tot. Era Joaquín Rodrigo. “Aquell dia em vaig enamorar de la seva música. Primer de la seva música i després d’ell”.

Temps més tard d’aquell enamorament, la pianista turca organitzava una vetllada musical a casa seva i hi feia convidar Rodrigo. En un moment de la nit, Victoria va començar a tocar obres del mestre. Ara el que queia rendit era ell. Cinc anys més tard, Victoria Kamhi i Joaquín Rodrigo es casaven, tot i que els pares d’ella no estaven gaire d’acord que es casés amb un músic de futur incert.

Victoria-Kamhi

Victoria Kamhi havia nascut l’any 1902 a l’Istanbul de principis del XX, una ciutat victoria kahmicosmopolita i amarada de cultura . Descendent de jueus sefardites, la seva família pertanyia a l’elit cultural i econòmica de l’alta burgesia turca. De pare otomà i mare vienesa, la seva exquisida educació, en què no podia faltar la música, va transcorre entre el seu país natal, més tard Viena, on es capbussaria de ple en la música, i París, on va completar la formació musical amb el pianista lleidatà Ricard Viñes, que la va introduir en la música que creuava la península, des de Turina a Albéniz, passant per Falla i Rodrigo.

Després de la Primera Guerra Mundial, els Kahmi havien perdut la fortuna, però, tot i així, Victoria va continuar formant-se. Mai van estalviar en educació ni per a ella ni per a la seva germana: la millor inversió que podien donar-li.

Un cop casats, aleshores ella tenia trenta-un anys i ell trenta-tres, la pianista es va convertir en la seva companya inseparable i en la seva silent i fidel col·laboradora, recordem que el mestre havia quedat cec amb dos anyets, i a partir d’aleshores sempre caminaria al seu costat. (…)

joaquin-rodrigo1952

(segueix escoltant per saber-ne més)