Etiquetes

, , , , , , , , , , , ,

Aquesta fotografia que estem veient va ser feta a Weimar l’estiu de l’any 1885. Es veu a Franz Liszt acompanyant al piano a una jove violinista que està en posició de tocar i mira fixa i dolçament a la càmara. Aquell 1885 el mestre tenia 74 anys, (li faltava un any per morir), i la jove era molt jove, en tenia 21. Ella es deia Armah Senkrah, i tot i la seva joventut feia uns quants anys que mig Europa l’aplaudia.

tviolinista2

Franz Liszt amb Armah Senkrah. Weimar. 1885.

Es diu que quan Liszt la conèixer i la va sentir tocar per primera vegada va quedar tan fascinat que li va augurar una llarga i prometedora carrera. Però Liszt no sabia el trist destí que esperava aquella jove!

Armah Loretta Harkness havia nascut el 6 de juny del 1864, a la ciutat de Nova York. De pare alemany i mare russa, Armah va començar a estudiar violí amb la seva mare, i aviat, les seves aptituds més que òptimes per a la música, van fer prendre la determinació familiar que calia seguir amb uns estudis més seriosos.

En aquell moment, a mitjans del segle XIX, als EUA encara no s’havien consolidat les escoles de música amb prou prestigi per confiar-hi completament tota l’educació musical, i això va fer que quan Armah tenia 9 anys, la mare decidís refiar-se d’Europa per encomanar l’educació de la nena. La primera ciutat va ser Leipzig, aquí estudiaria amb el violinista Arno Hilf, professor del Conservatori i un any més tard seguiria a Brussel·les amb Henryk Wieniawski, també professor del Conservatori. Finalment el 1875, dos anys després, marxava a completar la seva formació al Conservatori de París, amb Joseph Lambert. Sis anys més tard, acabava els seus estudis i Armah Senkrah rebia el Primer Premi de violí. El guardó consistia en l’entrega d’un violí, adornat amb lletres d’or, on hi havia el nom de la guanyadora i l’any i la categoria del premi. Aleshores tenia 17 anys, un domini tècnic de l’instrument impressionant i un fraseig commovedor. Fins aquell moment Armah havia deixat meravellats a tots els professors amb els quals s’havia format, ara tocava conquerir el públic i la crítica.

ArmaSenkrah

El seu debut va ser la tardor del 1882. Tenia 18 anys i va ser a Londres i amb música d’Henri Vieuxtemps. Aquella nit, Armah Senkrah reberia el vistiplau a la seva entrada al món dels virtuosos i lloats violinistes. I a partir d’aleshores els èxits es van anar succeint. (segueix escoltant per saber el final de la seva història)

Anuncis