Etiquetes

, , , , , , ,

Va ser clavecinista, cantant i compositora. Va viure en la Viena de la segona meitat del segle XVIII , a l’epicentre de les grans transformacions musicals de la història i això li va donar l’oportunitat d’aprendre, relacionar-se i de ser apreciada pels músics més il·lustres de l’època com Haydn, Pórpora, Hasse, Beethoven, Mozart i també pel poeta Metastasi. El seu nom, Mariana Martinez.

marianamartinez
Mariana Martínez o Marianne von Martines havia nascut a Viena l’any 1744 i era filla del diplomàtic napolità Niccoló Martínez, un cognom del qual encara avui no s’ha resolt del tot la procedència. Perquè, entre que hi ha qui en nega l’ origen espanyol, altres el justifiquen amb la teoria que Nicolás, el pare, era un gentilhome del nunci del Papa a la cort de Maria Teresa d’Àustria, es va establir a Viena, presumiblement, després d’haver pres partit a favor de l’arxiduc Carles en la Guerra de Successió. Però, sigui com sigui, el que ningú nega és que Mariana Martinez no va trepitjar mai el país, ni en va parlar l’idioma.

Durant la seva joventut, Mariana va viure en una casa, a Viena, on va coincidir amb diversos personatges representatius d’aquella època. Mentre que la planta noble era ocupada per una princesa Esterhazy, la mare dels que serien els patrons de Haydn, a l’edifici també hi habitava Pietro Metastasi, el gran poeta i escriptor italià, i el més prominent autor de llibrets del moment. I a les golfes, hi havia trobat refugi un jove, de vint-i-dos anys, aleshores desconegut, Franz Joseph Haydn. El músic havia aconseguit l’allotjament, de franc, a canvi de fer classes de música a una de les filles de Von Martinez, Mariana, que aleshores tenia deu anys. La relació alumne-professor va durar tres anys, però amb el temps es va reconvertir en una relació d’amistat que duraria tota la vida.

mariana

Però l’exquisida educació de Mariana no s’acabava aquí. També va tenir el privilegi de ser educada, humanísticament, pel poeta i escriptor italià Metastasi, i musicalment també es formaria amb Nicolà Porpora, mestre, entre d’altres, del gran Farinelli, i un temps també va gaudir del mestratge d’Adolf Hasse, el reputat compositor.

Ja de molt jove, Mariana va començar a despuntar com a cantant i també com a intèrpret de teclat, una notable intèrpret, i la seva faceta de compositora no li va fer desmerèixer la seva carrera artística. ( si vols saber-ne més, segueix escoltant…)

Anuncis