Etiquetes

, , , , , , , ,

“Existeix un enigma vell com la vida de l’home i la dona a la Terra. I aquest enigma té dues cares com una moneda (…) anvers i revés, home i dona (…). Tan junts que són un mateix, però en canvi mai ha sabut l’un com és l’altre: ni en l’amor, ni l’odi, ni en el desig, ni en l’esperança, ni en el record (…) i és per això que com que no podem conèixer-nos, ens hem de somniar.”

                                                       Maria de la O Lejárraga, escriptora

I la primera protagonista del “Femení i singulars” d’aquesta temporada. Amb ella engegàvem l’espai, amb aquesta singular escriptora, llibretista i lletrista de la Rioja que va donar veu a algunes de les obres més emblemàtiques de Falla, Turina, i d’altres compositors, però sempre amagada darrere d’un nom masculí, el del seu home. Amb ella, com dèiem, donàvem pas al primer “Femení i singulars” i ens endinsàvem una temporada més en aquest meravellós i inesgotable món de la història de la música.

Senyores i senyors, el “Femení i singulars” marxem de vacances.

Women_in_Bathing_Suits_North_Africa_1944

Han estat onze mesos intensos, o almenys així ho hem viscut nosaltres, plens d’històries, històries de la música, on les seves protagonistes, totes del passat, van saber trobar en aquest art la raó de les seves vides. Cadascuna d’elles va agafar un camí i una manera diferent d’endinsar-s’hi fins a fer-s’hi un lloc, totes van aconseguir fer història, encara que la mateixa història, després, les hagi oblidat.

Un any més hem rescatat i hem fet visibles dones provinents de mig món i de totes les èpoques. Hem tingut compositores del classicisme austríac i del barroc francès, i també una compositora de Broadway i Hollywood. També hem recordat dues virtuoses pianistes i compositores que van ser eclipsades per la genialitat dels seus germans, per la indiferència envers la creativitat femenina i els prejudicis de l’època. Totes dues es van haver d’arraconar per deixar-los pas a ells. Es deien Nannerl Mozart i Ludwica Chopin. (…) si vols saber-ne més, escolta fins el final.

NANERL

Nannerl Mozart

ludwica

Ludwica Chopin

 

 

Anuncis