Etiquetes

,

La seva vida va fer un gir l’any 1969, quan ja s’havia retirat de les seves avorrides i monòtones feines d’administrativa i esperava plàcidament la nova etapa de la jubilació. Feia gairebé cinquanta anys que havia deixat els estudis de composició a la Reial Acadèmia de Música de Londres però de cop la seva vida va tornar a començar. Parlem de la pianista i compositora anglesa Minna Keal.

keal_minna_smallNascuda l’any 1910, Minna Nirenstein provenia d’una família d’immigrants jueus russos que vivien a Londres, on els pares tenien un petit negoci de llibres en hebreu, en venien i també en publicaven.

minna pare

Jacob Nirenstein a la seva llibreria. London.

La infantesa de la Minna va estar amarada de música: les cançons que cantava la seva mare (cançons populars hebrees), els cants de la Sinagoga, el violí d’un oncle seu, autodidacta, que entretenia a la família amb les seves interpretacions i també se l’enduia, de tant en tant, a sentir concerts, i els seus discos de música clàssica. I en aquells anys de placidesa, la Minna va començar a estudiar el piano. Però la felicitat li va durar poc temps. El 1926, quan tenia 16 anys, Jacob Nirestein, el pare, moria d’un atac de cor.

La Minna era una noia solitària, tímida, i esperava amb delit anar a la universitat, però el seu ajut en el taller familiar era imprescindible. Tot i així, amb 18 anys va aconseguir entrar a estudiar a la Reial Acadèmia de Música de Londres, i amb dos dies a la setmana havia de fer tota la feina. Aviat van veure que el seu talent prometia i va aconseguir una beca per estudiar composició i un any més tard ja va poder veure estrenades les seves obres primerenques. Però la precària situació econòmica de la família i la seva infinita responsabilitat finalment li van fer abandonar l’acadèmia i la seva carrera.

 

Aleshores es va posar a treballar de ple en el negoci familiar al costat de la mare. De tant en tant encara va aconseguir que alguna obra seva fos escoltada en concert, però el seu camí cada cop s’anava desviant més de la música, fins que a mitjans del 1930, amb vint i cinc anys, es va casar amb un advocat i un any després naixia el seu únic fill.

Però sobretot, el canvi important s’havia començat a produir al seu voltant. A Europa va esclatar la guerra i el 1939, moguda per les ganes d’ajudar al seu país, es va afiliar al partit comunista britànic. (Si vols saber-ne més, escolta fins el final)

Minna amb bandera

Una marxa de treballadors organitzada pel Partit Comunista anglès. Minna és al capdavant amb la bandera. Londres, 1930.