Carta de Wolfgang Amadeus Mozart al seu pare Leopold. Viena, 9 de gener del 1782.

“L’estimo i m’estima amb tot el cor! Digui’m, puc desitjar una dona millor? Sense la meva estimada Constanze, no puc estar ni alegre ni feliç, i sense que vostè se senti satisfet, només ho podria ser la meitat…(…)”

Wolfgang Amadeus li demanava al seu pare la conformitat per casar-se amb la jove Constanze Weber, però també tenia clar que tant si l’hi donava com si no, ho acabaria fent. Finalment es van casar sense la benedicció paterna. La carta de vistiplau arribaria l’endemà. Era el 1782. Aleshores ell tenia vint-i-sis anys, i ella, vint. I qui era aquella noia que havia enamorat el geni de Salzburg?

constanze3Doncs es deia Constanze Weber i havia nascut a prop de Friburg, a Zell im Wiesantal, el 5 de gener de l’any 1762. La mare es deia Cecilia i de cognom Stamm i del pare sabem que es deia Fridolin Weber, que havia estat educat musicalment i que quan la família es va traslladar a viure a Manheim treballava d’apuntador i copista per al teatre de la cort. Ah! i que el fill del seu germà va ser el conegut compositor Carl Maria von Weber. La parella va tenir quatre filles –Josefa, Aloysia, Constanze i Sophie– i totes quatre van estudiar cantant.

Constanze i Wolfgang es van conèixer quan ella tenia quinze anys, però aleshores Wolfgang es va enamorar d’Aloysia, que ja havia començat a despuntar com a soprano, igual que Josefa, la gran, a qui Wolfgang convertiria en la Reina de la Nit el dia de l’estrena de “La flauta màgica”. En aquella època, les quatre germanes tenien bona relació amb Wolfgang, però cinc anys més tard, i després del casament d’Aloysia, Wolfgang va girar la mirada cap a Constanze. Va passar a Viena, on els Weber s’havien traslladat a viure. El destí va voler que poc temps després d’arribar-hi, el pare morís sobtadament i aleshores la mare va convenir completar els ingressos agafant llogaters a casa, i un d’ells seria Wolfgang Amadeus Mozart.

ConstanzeQuan el músic va arribar a Viena era el 1761. Aleshores Constanze tenia dinou anys i estudiava cant. En manuscrits que han sobreviscut, n’hi ha un que porta per nom “Solfeig i exercicis, escrit per Wolfgang per a les germanes Weber” i partir de les anotacions i les dedicatòries sabem les peces escrites perquè les cantés ella: “Per la cara mia Constanza” (…) (segueix escoltant per saber el final)

Constanze_Weber_1840_full

Daguerreotip amb la imatge, entre d’altres de Constanze Mozart. (a l’esquerra amb mocador blanc al cap). 1840

Anuncis