Etiquetes

, , ,

Van formar part de l’extensa tradició de violinistes italians que en el segle XIX va admirar tot Europa. Es deien Teresa i Maria, de cognom Milanollo, i eren italianes, germanes i violinistes.

Teresa_and_Maria_Milanollo_by_Marie-Alexandre_AlopheHavien debutat l’any 1838, i van estar sis anys actuant per les millors sales de concerts d’Europa. Un crític, d’un diari alemany, va deixar escrit que l’èxit del duet estava precisament en la diferència : “Maria toca com un prodigi, és brillant, lleugera, alegre; mentre que Teresa representa la maduresa, la reflexió, el temperament melangiós i l’estat d’ànim elegíac”. I precisament per això van rebre els sobrenoms de les senyoretes Stacatto i Adagio. Però no oblidem que el seu èxit també era perquè pertanyien a aquell petit reducte de valentes instrumentistes que s’havien obert camí per un lloc on poques vegades hi passaven les dones.

MilanolloViolonTeresa i Maria Milanollo havien nascut a Savigliano, prop de Torí. Teresa, la gran, l’any 1827, i Maria, cinc anys després. Provenien d’una família nombrosa de tretze fills i Teresa va començar a estudiar música, de molt menuda, amb un mestre de la seva ciutat i aviat el seu talent es va fer tan evident que gràcies també a la tenacitat del pare van decidir portar-la a estudiar a Torí, amb un músic de la capella del rei. Però la seva formació no es va aturar aquí. De Torí, després se’n va anar a Marsella i, finalment, a París hi va donar el toc final i l’impuls definitiu. Va ser gràcies a les classes del conservatori que va tenir la possibilitat d’estudiar amb un dels professors més preuats de l’època, el violinista Charles Phillip Lafont, contemporani i rival de  Paganini. I el 1841, amb catorze anys, Teresa Milanollo va debutar a la Societat de Concerts del Conservatori.

Un temps abans, Teresa ja havia començat a fer classes a la seva germana Maria, que recordem que era cinc anys més petita que ella i, mentrestant, ella seguia formant-se amb els millors mestres, per totes les ciutats per on anava tocant.

milanollo,-fils-de-stradivarius-313436

(si vols saber-ne més, segueix escoltant)

Anuncis