Es definia com a “terriblement apassionada, irracional i la persona menys diplomàtica que mai havia creat Déu”. Però també amagava una dona “d’una gran sensibilitat, melangia i immensament bondadosa”. Així era Lili Kraus, la pianista hongaresa d’origen jueu que va amarar les seves interpretacions i els seus enregistraments d’un aiguabarreig de la seva singular personalitat. Els alts i baixos de la seva vida la van anar modelant, fins al punt que van partir la seva trajectòria en dues carreres artístiques diferenciades. La línia divisòria que marcava l’abans i el després va ser el seu infernal empresonament, durant la Segona Guerra Mundial, en un camp de concentració a Indonèsia.

LILI2

Lili Kraus va néixer l’any 1903, a Budapest. De pare txec i mare hongaresa d’origen jueu, Lili es va criar en un ambient molt humil. El pare era esmolador de ganivets, i la mare era cantant de formació i sobretot de vocació, però mai la van deixar exercir la professió, perquè en aquella època es considerava que era poc adequada per a una noia.Va ser gràcies a la tenacitat de la mare que Lili va començar a estudiar música. Als vuit anys va entrar a l’Acadèmia Reial de Música de Budapest i nou anys més tard es va graduar amb els màximes qualificacions, després d’haver passat pel mestratge, entre d’altres, de Zoltán Kodály i Béla Bartók.

LILI

Dos anys més tard, el 1922, amb 19 anys, Lili Kraus va marxar a ampliar els seus estudis a l’Acadèmia de Música de Viena. S’hi va estar tres anys, i llavors va anar a fer una estada a Berlín, per estudiar música contemporània. Un cop acabats els estudis, a mitjans de la dècada dels vint, gràcies a l’educació rebuda i al seu talent innat per a la música va poder començar una brillant carrera com a pianista, amb una extensa gira de concerts per Europa.

L’any 1930 Lili va fer una aturada temporal. (…)

(si vols saber-ne més, segueix escoltant)

Anuncis