En la seva autobiografia, titulada La meva vida, va deixar escrit:

“Vaig néixer a la vora del mar. La meva primera idea del moviment i de la dansa la vaig aprendre seguint el ritme de les onades…”

I més endavant, seguiria l’exemple dels núvols, i de les copes dels arbres gronxades pel vent…! I ho faria així perquè sempre va creure que l’amor a la vida i a la natura s’havia de transmetre a través del moviment, perquè per a ella, la dansa era una prolongació dels moviments naturals del cos. Parlem de la ballarina Isadora Duncan..

isadora-duncan2

En realitat es deia Dora Angela, tot i que el món artístic la va conèixer com Isadora. Havia nascut a Sant Francisco, els Estats Units, el 1878, en una família que aviat va començar a patir les martingales d’un pare malfeiner que acabaria empresonat per fraus econòmics. Va ser la mare qui va haver de tirar endavant, tota sola, les dues filles amb classes de piano esporàdiques i tot plegat va fer que Isadora anés a l’escola només fins als deu anys. Però sempre es va sentir atreta per la música, la que sentia a casa i la que sentia aguditzant l’oïda escoltant els sons de la natura i del seu interior. I això la portaria a treballar el seu cos, instintivament, deixant-se portar pel que percebia, fins al punt d’aconseguir dansar la felicitat d’existir.

 

Després d’una estada a Chicago i a Nova York, la família va voler provar sort a Europa, a la recerca de nous horitzons. Aleshores ella tenia vint anys. El primer destí va ser Londres, on trobaria el seu veritable llenguatge. El va descobrir en la dansa de l’antiga Grècia, a partir dels moviments dels cossos que apareixen en els gerros grecs i que va descobrir en el Museu Britànic, i complementava la formació amb lectures i assajos a la recerca de noves expressivitats corporals.

Isadora_Duncan_1903

I amb poc temps, el públic londinenc va entendre què volien dir els moviments del cos d’Isadora Duncan i la coreografia innovadora i la filosofia en què es basava. S’encetava un nou segle i també començava la consolidació de l’estil de “la nimfa”, tal com l’anomenaven alguns… (…) si vols saber-ne més coses, continua escoltant.

isadora i fills