CARME MONTORIOL

El 13 de juny de l’any 1937, el Palau de la Música Catalana acollia el Festival Musical d’ayuda a Euzkadi. L’objectiu era recollir diners per al poble de Guernica, símbol de la llibertat basca que, només un mes i mig abans, havia estat cruelment bombardejat per l’aviació alemanya. El Festival de solidaritat l’organitzava el Sindicat únic de l’ensenyament i professions lliberals, adherits a la CNT i presentava l’acte la presidenta de la secció d’escriptors de la CNT, Carme Montoriol.

No era la primera vegada que aquella escriptora trepitjava aquell escenari. Ho havia fet en altres ocasions, com a músic, com a pianista. El debut l’havia fet al Palau de la Música, l’any 1913. Aleshores tenia vint anys i, com tots els joves, tenia tota la vida al davant.

carme montoriol programa2

Programa de mà del dia del seu debut

Carme Montoriol i Puig havia nascut a Barcelona l’any 1893, tot i que les arrels les tenia a l’Empordà. El pare estava emparentat amb l’enginyer figuerenc Narcís Monturiol i la mare era germana de l’escriptor i polític, també figuerenc, Josep Puig i Pujades i això faria que ella sempre se sentís lligada, molt estretament, a la seva estimada Figueres on hi faria llargues estades.

carme

Carme no es va deslliurar de la típica educació que rebien les noies burgeses de l’època, amb els estudis adequats al sexe femení, però, en el seu cas, va saber-se’n sortir prou bé i va saber aprofitar el que havia après i el que no havia après. Anys més tard seria crítica amb l’educació que s’impartia a les noies i intentaria donar eines per canviar l’educació, però això vindria més endavant. Ara tocava formar-se, també estudiant música, un embelliment més per a les noies de la seva classe.

 

carme montoriol4

Joia, revista mensual (Badalona) 1928

Carmen Montoriol va començar a estudiar piano amb el mestres Carles Vidiella i més tard perfeccionaria l’instrument amb Frank Marshall. Les seves aptituds i interès per tot el que aprenia aviat van donar els primers fruits: els primers poemes, els primers contes i els primers concerts. De fet, la música l’acompanyaria sempre, com una bona companya de viatge, tot i que en els anys de joventut, semblava que el piano es convertiria en alguna cosa més que un pur adornament. El debut el va fer al Palau de la Música Catalana, el 4 d’abril del 1913, interpretant Beethoven, Chopin, Schumann… i aquell començament feia preveure un futur musical. A més, per aquells anys, feia música amb diferents formacions. Tenia un Trio, amb la seva germana Lina, que tocava el violí, amb Montserrat Cassadó, igual que el seu germà, el gran Gaspar Cassadó, tocava el violoncel, i ella, el piano. I de vegades formava duet amb Aurora Bertrana, que també havia fet de la música, en el seu cas del violoncel, una part fonamental de la seva educació i una sortida als seus brots artístics, tot i que, totes dues, acabarien entregades a les lletres! (…)

(Si vols saber-ne més, segueix escoltant fins el final)

carme montoriol3