colette3

L’any 1914, l’Òpera de París encarregava una obra a la coneguda escriptora francesa Sidonie-Gabrielle Colette. No era el primer cop que Colette rebia una proposta musical, tot i que mai les havia acceptat; aquesta vegada, però, era diferent. Es tractava de treballar amb Maurice Ravel. En vuit dies, Colette va enllestir el text, el llibret, de la fantasia lírica L’enfant et les sortilèges, un treball de reflexió sobre la infantesa per al qual l’autora es va inspirar en la seva filla i el seu petit món. Per això el va subtitular Divertiment per a la meva filla. Però l’esclat de la I Guerra Mundial va paralitzar-ho tot i van haver de passar deu anys perquè la unió Colette-Ravel finalment es fes realitat.

colette7

Quan l’obra es va estrenar, el 1925, Colette tenia cinquanta-dos anys i ja havia escrit gran part de la seva producció: llibres de contes i algunes de les seves novel·les més famoses -com El pur i l’impur, El blat verd, Claudine- i en cada treball, l’escriptora deixava rastre de la seva vida, i ho farà sempre, una vida sense límits i fora del codi moral establert, però viscuda i explicada sense teoritzar ni moralitzar, tal com creia que havien d’escriure les dones. Preocupada per la igualtat entre homes i dones, no només en qüestió de drets, sinó també de la carn sobre l’esperit, la seva prosa encara és d’actualitat. Per això alguns l’anomenen “la liberal i eterna Colette”.

colette5

Sidonie-Gabrielle Colette va néixer el 1873. En moltes de les seves publicacions s’hi veuen reflectits els seus records d’infantesa… (…) (si vols saber-ne més, escolta fins el final)

colette 8

 

Anuncis