Etiquetes

, , , ,

Va passar gran part de la seva llarga vida aguditzant l’oïda i mirant el cel. Les dues coses els hi havia ensenyat a apreciar el seu pare quan encara era una nena i es delia per aprendre i, gràcies això, el seu destí va ser molt diferent del d’una noia de la seva classe. El seu nom, Karoline Lucretia Herschel.

Caroline-Cartoon2

Karoline havia nascut a la ciutat, avui alemanya, de Hannover el 1750 i era filla d’Isaac Herschel, músic oboista, d’origen jueu i enamorat del saber. Va ser el pare qui va inculcar als quatres fills, nois, l’amor per les matemàtiques, l’astronomia, la filosofia i la música. La devota mare, Anna Lise Moritzen, es va fer càrrec de l’educació de les dues nenes, que consistia en els futurs deures d’esposa i mare, per tant, res del saber, bé, en aquest cas, de saber fer les tasques domèstiques.

Però Caroline, des de molt petita, es va sentir atreta pel que aprenien els seus germans: les lectures, les converses, l’estudi, la música…! Era tant l’interès que tenia, que el pare va anar imposant la raó amb ella i va començar a esquivar, sempre que podia i desatenent la moral estricta de la seva dona, el destí de la seva filla i la va començar a fer partícip dels seus coneixements. Fins i tot, quan la mare no hi era, li ensenyava a fer sonar el violí que estudiava un dels germans.

 

I mentrestant, algunes nits, recordaria anys més tard en les seves memòries, el pare li ensenyava a mirar detingudament el cel, observant l’univers, fins i tot recordava la primera nit que va veure les primeres constel·lacions i un cometa…!

caroline7

Però mentre això anava passant, una epidèmia de tifus va deixar seqüeles importants en Caroline. Aleshores tenia deu anys i la malaltia i li va atrofiar el creixement, va quedar molt baixeta, no passaria del metro trenta i, a més, la verola virulenta va acabar d’espatllar el seu aspecte.

Ara, la mare, que va creure que no la casarien, li va fer aprendre costura per poder guanyar alguns dinerets per a l’economia familiar. I un nou contratemps, la mort del pare quan ella tenia disset anys, donava per complet les regnes de la seva vida a la mare.

Però sempre s’han de tenir esperances i les seves els hi va tornar el seu germà Friedrich Wilhelm, que vivia a Anglaterra. Ell havia tocat a la banda amb el pare, i ara treballava d’organista i director de l’orquestra de la ciutat de Bath. Davant d’aquella situació a què la mare la tenia sotmesa, li va oferir de marxar amb ell a l’estiu del 1772. Caroline tenia vint-i-dos anys i va emprendre el viatge que li donava les claus de la seva llibertat, i també les claus de la casa del seu germà, que ella se n’hauria de fer càrrec, però també totes aquelles claus li obrien les portes, ara sí, del saber.

caroline5

Llibreta d’exercicis de Caroline Herschel

Caroline

Primer de tot va aprendre l’anglès i, alhora, es va inscriure a classes de cant i de clavecí, i a poc a poc va anar apareixent en els concerts del seu germà William, tal com li deien ara, com a soprano. ( …)

Caroline_herschel