La primera referència que tenim d’ella és en una carta que Wolfgang Amadeus Mozart va escriure al seu pare, Leopold, des de Manheim i que data del 17 de gener del 1778. Diu així:

“No sé si ja l’he escrit parlant de la filla del senyor Weber. Amb prou feines té quinze anys, i canta veritablement molt bé i de manera magnifica les meves àries; la seva veu és bella i pura. S’acompanya bastant bé i també toca peces galants. Només li fa falta l’acció per convertir-se en una prima donna (…). El pare és alemany i educa molt bé les seves filles, per això ella pot estar-se aquí. (…)”

AloysiaWeber

Ella, era Aloysia Weber.

L’Aloysia havia nascut a Manheim l’any 1760 i, tal com apuntava Mozart, havia estat gràcies al pare com, aquella jove, havia trobat el camí en el món de la música. El pare era Fridolin Weber, músic de la cort del príncep elector Karl Theodor, i hi treballava alternant tasques de cantant amb les de copista. La mare es deia Maria Cecilia Stamm. Junts tindrien cinc fills, un noi i quatre noies, i totes han passat a la història per la seva vinculació amb el geni de Salzburg: Josepha, la gran, va ser la primera “Reina de la Nit”, de La Flauta Màgica; Aloysia va ser la seva soprano predilecte durant molts anys, bé, i també la primera de les germanes, de la qual es va enamorar, Constanze, també soprano, va ser amb qui es va acabar casant, i Sophie, també soprano, va estar al seu costat en el moment en què Wolfgang va morir.

 

Ell, Mozart, va entrar en contacte amb els Weber durant la seva estada a Manheim, el 1777, aleshores tenia 21 anys. Va ser en aquesta ciutat alemanya, mentre esperava la resposta del príncep elector per un possible lloc a la cort, quan va començar a intimar amb alguns músics locals. I en aquest cercle hi havia Fridolin Weber. L’ambient familiar i enlluernador dels Weber va ajudar que la relació entre ells cada cop fos més intensa fins al punt que va acabar vivint, com a hoste a casa d’ells, i donant classes a totes les noies. Però sens dubte, la seva pupil·la predilecte va ser Aloysia.

Aloysia_Weber_as_Zemire

La primera referència que tenim d’ella és d’un concert als afores de Manheim. (…)

Si en vols saber més, segueix escoltant…