El 21 de febrer del 1949, el Palau de la Música Catalana acollia l’estrena del Concert per a violoncel i orquestra d’Enric Casals, interpretat per Pilar Casals. El programa de mà ho explicava:

“Enric Casals pensava en un concert per a violoncel destinat a la seva filla des de començaments de l’any 1946. (…) i l’obra va quedar acabada a finals de l’any següent. (…) El concert que avui s’estrena reflecteix la dilatada experiència acumulada per l’autor al llarg de la seva carrera (…). Les primícies de l’estrena corresponen a l’eminent concertista Pilar Casals, que es troba en unes condicions immillorables per transmetre’ns amb la més gran fidelitat el missatge artístic que l’autor ha confiat a la seva obra.”

PILAR CASALS.JPG

I era cert. Aquell 1949, Pilar Casals es trobava en un moment artístic excel·lent. Ja feia uns quants anys que actuava, al nostre país i a fora, i el públic, la critica i la seva mateixa família li auguraven una llarga carrera artística. De fet, la seva família seria durant un temps el seu gran impuls i els que li donarien una empenta en la seva vocació, però aquest mateix cognom que l’esperonava alhora li exigia un alt nivell. Ser néta, filla i neboda d’un Casals del Vendrell, tenia un plus de responsabilitat.

pilar9

 

Pilar Casals i Vidal havia nascut a Barcelona el 1920 i era filla del violinista, compositor i director d’orquestra Enric Casals Defilló i Maria Vidal. Junts van tenir quatre fills, Pilar, Enriqueta, Carles i Mariona, però l’única que va despuntar i de manera extraordinària en la música va ser ella, la gran. Ja de ben menuda, tant l’oncle, el padrinet, tal com li diuen encara els familiars a Pau Casals, com el pare, van adonar-se que tenia un do que la feia especial quan tocava. En les seves memòries, Enric Casals va deixar escrit: “Era una delícia veure com el meu germà, Pau, fruïa mirant-la, quan tocava per a ella per conèixer les seves reaccions i, en fer-se gran, com anava descobrint el que la Pilar seria amb el violoncel i com admirava la profunditat de les seves interpretacions”.

pilar casals10

Pilar Casals va iniciar-se en la música a casa, amb tot el que sentia i també gràcies a la formació que va rebre de dos mestres de l’Institut Musical Casals, la institució creada pel seu pare el mateix any que ella va néixer. Als cinc anys va començar estudiant piano, amb Blai Net i, un any després, ja va agafar un segon instrument, el violoncel. La seva mestra, també professora de l’Institut, seria Francesca Vidal.

pilicane

Si vols saber-ne més, segueix escoltant….!