A finals del segle XVI i principis del XVII, donada la importància que va anar adquirint l’òpera, van començar a proliferar escoles de cant i maneres d’ensenyar. Només a Itàlia es pot parlar de l’escola napolitana, la milanesa, la de Pàdua, la de Venècia i un munt més. Però el més valuós és que molts alumnes no només van treballar la veu, sinó que van anar més enllà en la formació.

 

N’hi havia que sabien tocar el clavecí, el llaüt, la viola de gamba, qualsevol instrument que servís per acompanyar-se o bé per acompanyar, i per tant, no és d’estranyar que hi hagués cantants que fossin capaços d’escriure’s àries per incloure-les en les òperes per les quals havien estat contractats i, fins i tot, com que coneixien bé les tècniques de composició, n’hi havia que podien escriure òperes senceres. I això tant ho trobem en ells com en elles, compositors i compositores.

maria-teresa-dagnesi6

Però hi ha una cosa que cal tenir clara, i és que la carrera d’un artista depenia, en gran mesura, de les possibilitats d’establir relacions socials i diplomàtiques, i en el cas de les dones, depenia de les que establissin el seu pare, el seu home o el seu protector. No era gens fàcil obrir-se camí i, per cada cantant amb formació i ben pagada, n’hi havia centenars que eren autodidactes i vivien al llindar de la misèria. Però malgrat totes les dificultats, algunes dones van aconseguir contractes i encàrrecs per tirar endavant en el món de la música, com la italiana Maria Teresa d’Agnesi.

D’Agnesi era milanesa i havia nascut l’any 1720 en una família que sempre va donar prioritat a la l’educació, àmplia i profunda. El pare era matemàtic i una de les filles, Maria Gaetana, també es dedicaria a aquesta ciència, de fet, esdevindria una de les grans matemàtiques de la història, a part de poliglota i una gran defensora dels drets de les dones. La seva germana, Maria Teresa, també va distingir-se pel seu talent, però en el seu cas en la música. De fet, des de molt joves, totes dues van brillar en les tertúlies organitzades a la casa familiar, i hi ha constància que despertaven l’admiració d’intel·lectuals i il·lustres viatgers.

 Maria Teresa d’Agnesi tenia una sòlida formació…( …) Si vols saber-ne mes, segueix escoltant…

Anuncis