“És una casa on es respira un centenar de milions, però al mateix temps molta bohèmia, la qual cosa és conciliable amb tanta riquesa. La senyora Mendelssohn, és florentina i filla d’un pintor ric, però no un dels grans. Va tenir la sort d’agradar i de casar-se amb el banquer alemany més ric (…). El seu marit és nét del famós compositor Mendelssohn. Ella canta com una sirena i toca el piano com Liszt. Això explicaria la seva història d’amor”. (…)

giulietta-2

Giulietta Gordigiani. Fotografia Arxiu familiar.

Aquest text, de l’any 1907, pertany a l’escriptor Giuseppe Antonio Borgese i descriu la casa dels Mendelssohn de Berlín, un centre de referència de la vida artística i cultural de la ciutat, a principis del segle XX, i per on hi va passar el bo i millor de l’elit intel·lectual i artística d’aquells anys, pel damunt de tot músics. Els amfitrions eren uns grans amants de la música i sempre tenien la casa plena d’il·lustres intèrprets disposats a delectar als seus convidats amb algun concert i, molts cops, ells dos també hi participaven. Perquè tant l’un com l’altra, provenien de famílies de músics. Ell, Robert von Mendelssohn era descendent dels coneguts Mendelssohn i era un apassionat de la música, era violoncel·lista amateur, banquer i propietari de la Mendelssohn&Co, un dels bancs més importants d’Alemanya. I ella, la senyora Mendelssohn, aquella dama que cantava com una sirena i tocava el piano com Liszt, era italiana, i havia estat educada de manera exquisida, sobretot en la música. Es deia Giulietta Gordigiani.

Giulietta havia nascut a Florència el 1871 i provenia d’una família d’artistes i músics. El pare, Michele Gordigiani va ser un famós pintor de retrats de cases reials i era fill i nét de músics. I la mare, Gabrielle Coujere, era meitat francesa meitat russa, i va ser una dona molt interessada per la filosofia.

gordigiani-6

Michele Gordigiani amb la seva filla Giulietta. Fotografia Arxiu familiar.

Giulietta va ser instruïda de manera que la música, l’art, van ocupar un lloc preeminent: classes de cant, de piano, lectures i també es va anar modelant amb tot el que vivia i sentia al saló de la seva casa florentina.

Va ser precisament en aquestes vetllades que, entre d’altres, coneixeria la famosa Eleonora Duse, l’actriu italiana, i la persona que li donaria més suport, tant personalment com artísticament, en els anys de joventut. Tant va ser així que, el 1896, se sentia preparada per fer el seu debut artístic. El destí, París. Tenia vint-i-cinc anys i es presentava com a cantant, una decisió i una carrera conduïda i apuntalada per l’actriu italiana. I de París a Berlín, i més tard a Sant Petersburg. I arreu aplaudida i elogiada.

Aquells van ser uns anys intensos per a Giulietta, però van durar poc. Bé, la decisió la va prendre ella. El 1899, canviava els escenaris pels salons de les seves mansions. Es casava amb un von Mendelssohn. S’havien conegut uns anys abans, a Berlin. Ell, catorze anys més gran, li donaria estabilitat, status social i riquesa i ella, amb el seu “savoir fair” i talent, faria brillar tot el que els envoltava Una etapa feliç en què naixerien els seus tres fills: dues noies, i un noi. I Giulietta i Robert es van convertir en protagonistes de l’elit cultural, social i política, tant de Berlín, com de Florència.

gordigiani-8

La Robert i Giulietta von Mendelssohn amb els seus fills. Fotografia Arxiu familiar

Però aquella felicitat es va anar diluint, perquè el món real era un altre. La I Guerra Mundial sacsejava amb duresa milions de persones, i a ella, tot i que la vivia d’esquitllada, de cop, també se li va capgirar el seu món. L’any 1917, en plena Guerra, el seu home moria i això la situava, en un pla completament diferent. Convertida en viuda, passava a ser sòcia del poderós banc Mendelssohn&Co, i heretava una immensa fortuna. Tenia quaranta-sis anys i començava una nova i fructífera etapa artística.(…)

giuliettaprograma-de-ma

Si ens vols saber més, segueix escoltant…!

NOTA: Aquest “Femeni i singulars” no l’hagués pogut fer sinó hagués estat per les hores de conversa i l’ajuda incondicional de Carme Pérez, família llunyana de Giulietta Gordigiani. Vull expressar-li el meu agraïment.

Anuncis