El Nadal de 1958, va aparèixer a les llistes d’èxits de tots dos costats de l’Àtlàntic una nadala que durant molts anys va ser enormement popular. La melodia provenia d’una cançó de bressol d’origen txec que la pianista i compositora nord-americana Katherine Kennicott Davis havia arranjat, traduït a l’anglès i publicat amb el títol de Carol of the drum (Villancet del tambor). La nova melodia, transformada en nadala, va aparèixer el 1941 firmada amb el pseudònim de C. R. W. Robertson.

kdavis

 

La partitura va estar un temps oblidada fins que al 1955 la cèlebre Família Trapp la va incloure en el repertori de les seves cançons, i això hi va donar una certa popularitat. Però va ser tres anys després quan l’arranjador nord-americà Harry Simeone va rellançar el treball de Katherine Davis Kennicott, i la va rebatejar amb el nom de The little drummer boy.

 

Però, a part de la història que del nen pobre que toca el seu instrument com a present pel Messíes, què tenia aquell redoblament de tambor que molts van voler seguir? En poc temps, van començar a aparèixer un munt de versions. El 1964, Marlene Dietrich en va gravar una versió en alemany; Nana Mouskouri, en francès, el cantant Raphael, el 1964, la va donar a conèixer en castellà amb el títol d’El pequeño tamborilero I en català, Manuel Oltra la va harmonitzar per a cor i se’n farien diferents versions.

Però, entre les moltíssimes que en van aparèixer, sens dubte, una de les més populars i per a molts la millor versió, tot i que això va a gustos, va aparèixer el 1977.   Va ser en un especial de Nadal, un xou televisiu que va protagonitzar un duet inusual: un ja gran Bing Crosby al costat de David Bowie, que aleshores tenia trenta anys. El “single” va tenir un gran èxit comercial i el 1982 va aconseguir el número 3 a la llista de “singles” del Regne Unit, amb més de 400.000 còpies venudes. Per cert, Bing Crosby va morir cinc setmanes després de gravar el tema.

katherine

Ara, molts anys després, hem descobert que la història del nen del tambor, que molts associem al tamborilero d’un temps i un país és molt més que això. És una cançó popular, de bressol, d’origen txec, que Katherine Kennicott Davis va rescatar I, juntament amb Harry Simeone , va transformar en una melodia que a la majoria de nosaltres ens ha acompanyat en molts Nadals de la nostra infantesa i joventut. (…)

(Si en vols saber més, escolta l’àudio sencer)