El 15 de gener de l’any 1827, l’ovacionada pianista i compositora Maria Szymanowska tornava al seu país per actuar davant del públic del Teatre Nacional de la seva Varsòvia natal. Entre els assistents, un jove pianista de setze anys, estava absolutament absort en l’art de la seva compatriota. Uns quants dies abans del concert, en una carta, havia deixat escrit: “Tinc moltes ganes d’anar a sentir la música de Madame Szymanowska”. Aquesta pianista no toca, declama!!! Era Frederic Chopin.

szymanowska_foto3

 

Maria Wolowska havia nascut a Varsòvia, l’any de la Revolució Francesa, en una família jueva convertida al catolicisme. Els pares eren els propietaris d’una fàbrica de cervesa molt pròspera que va esdevenir un lloc de trobada, secret, pels patriotes polonesos, i també un lloc de reunió per a l’elit intel·lectual i artística polonesa i també de fora del país. I aquest centre, saló, va donar moltes ocasions perquè Maria pogués mostrar el seu talent precoç.

szymanowska

Als vuit anys, va començar a rebre classes i durant uns quants anys va passar pel mestratge de dos mestres de la seva ciutat, de fet, els únics mestres que li ensenyarien, durant un període continuat, l’instrument i l’art de la improvisació, per enfortir-se i despertar l’admiració del públic. Cal dir que a les portes del romanticisme, i durant tot el segle XIX, es va produir una autèntica revolució en el camp de la improvisació que es va imposar com una habilitat intrínseca en els grans pianistes-compositors. Maria, ja de molt menuda, havia començat a sorprendre el públic per les seves improvisacions a l’espineta i més endavant amb el piano. Eren temps de canvis per aquest instrument i les millores era constants. Músics com ara Haydn, Beethoven i, més endavant, Chopin ajudarien a popularitzar-lo i ella, també.

szymanowska_01

Tenia vint-i-un anys, era el 1810, quan li va arribar l’ocasió de donar a conèixer el seu talent fora dels salons de Varsòvia. Havien estat anys de disciplina, esforç, voluntat i tot plegat li donava oportunitat de trobar l’èxit fora del seu país. Va ser a París. (…)

 (si en vols saber més, continua escoltant)

Anuncis