Sovint, quan ens posem a buscar en el passat, en la vida dels músics, tant si són dones com homes, trobem que la majoria comparteix un fet que es va repetint, de generació a generació. I això, tant se val si són d’aquí, d’allà, o més enllà, d’avui o fa tres segles. Parlem d’aquelles mares anònimes que van fer tot el possible per ajudar els seus fills a estimar la música. Des del primer moment i durant anys, a part de criar-los i educar-los, els van iniciar en aquest art amb classes, consells, discussions, amor i perseverança, i unes quantes fins i tot, creien en ells i els acompanyaven, amunt i avall, en els seus inicis musicals.

 

En aquesta llista inabastable de mares, hi trobem, per citar unes quantes, la mare de Pau Casals, la dels germans Mozart, la de Txaikovski, la de Chopin, la de Jacqueline du Pré, la de Prokófiev, la de Rossini… Aquestes serien les més fàcils i sense buscar gaire, però us puc assegurar que no acabaríem mai.

I nosaltres, de tota aquesta llista, n’hem triat una. Va ser professora de piano i cant i mare d’un dels pianistes més genials del segle XX. Ella es deia Florència Emma Greig.

gould

Florence, Flora Emma Greig va néixer el 1891 a Mount Forets, a Ontario, al Canadà. El seu avi Peter Greig havia emigrat aquest país a principis del segle XIX i provenia d’una família escocesa i, a més, estava emparentat, era cosí, del compositor noruec Edvard Grieg (Greig és l’ortografia escocesa original d’aquest cognom, a diferència de la variant noruega Grieg.). Passats els anys, una de les seves de les netes, Florence Greig, esdevindria professora piano.

Feia uns anys que la seva família s’havia traslladat a viure a Uxbridge, i allà seria on coneixeria Rusell Herbert Gould, també amb arrels escoceses i angleses. I el 1925 es van casar i set anys després naixeria, a Toronto, l’únic fill de la parella. Era un noi, i li van posar de nom Glenn, Glenn Herbert Gould. L’any 39, quan Glenn tenia set anys, la família va canviar el cognom Herbert per Gould. El clima jueu d’aquells temps els va fer prendre la determinació. A partir d’aleshores, seria conegut com Glenn Gould.

gould-5

Glenn amb la seva àvia paterna

És difícil de saber de quina manera Florence va influenciar en el desenvolupament del seu fill, com a músic i com a persona (…)

gould2

( si en vols saber més, segueix escoltant)

Anuncis