(…) Anna Ièssipova, literalment, regnava en el Conservatori de Sant Petersburg. Entrar a la seva classe es va convertir en un somni de tots els joves pianistes del país. Ièssipova va estar vint anys al Conservatori de Sant Petersburg: vint anys d’or en la història de l’l’educació pianística russa i vint anys que van tenir un impacte significatiu en la tècnica pianística mundial (…).

ANNA IESSIPOVA

Així ho creia una de les veus més autoritzades d’aquell país, Grigory Kogan, erudit, historiador de l’art, i professor de piano del Conservatori de Moscou durant uns quants anys de l’època soviètica i també un personatge clau per a tota una generació de músics.

Ell, igual que molts altres, creia que l’art i el mestratge d’Anna Ièssipova, una de les artistes que va emergir a la Rússia Imperial, havia marcat a tota una generació de músics. I així va ser!

 

Anna Nikolàievna Ièssipova va néixer a Sant Petersburg l’any 1851 i era filla d’un alt funcionari rus. Va començar a estudiar música a l’acabat de crear Conservatori de Sant Petersburg i aviat es va convertir en una de les alumnes més brillants del reconegut pianista, compositor i pedagog polonès Teodor Leszetycki. El músic havia estat convidat pel seu director i fundador, Anton Rubinstein, i aleshores exercia de cap del departament de piano de la institució. Ell l’ajudaria a trobar i traçar el camí i aconseguiria fer-la créixer com a concertista.

ANNA IESSIPOVA 2

El debut li arribaria el 1871, aleshores tenia vint anys. Va ser a Sant Petersburg mateix. Aquella nit, les crítiques excel·lents que va rebre, tant per part de la crítica com del públic, li donaven el vist i plau a l’inici d’una carrera que augurava un llarg i triomfant recorregut. Entre el públic, dos músics de perfils i edats diferents sucumbien també davant l’art de la jove pianista. Eren Piotr Ilich Txaikovski, exalumne del Conservatori, de fet quan ell es va graduar el 1865, Annette començava els seus estudis, i un sexagenari Franz Liszt.

A partir d’aquí Annette Ièssipova va començar les seves gires internacionals i, de fet, fins al 1892 va viure per diferents ciutats europees (…)

Si en vols saber més, continua escoltant….!!!

Anuncis