La protagonista de “Femení i singulars” d’aquesta setmana ha estat considerada la primera gran dama del piano del seu país, la Xina, i una de les dones més respectades i distingides del segle XX.  Pianista, pedagoga, compositora, activista social, una gran lluitadora i amb una vida que resumeix a la perfecció les diferents etapes per les quals ha passat la història musical recent de la Xina.

zhou

El piano va ser la seva vida, el seu somni: “Quan fas esforços per realitzar el teu somni pots trobar-te dificultats, però sempre que fas un esforç, el teu somni es fa més realitat”. La seva estratègia va ser pacifista i va fer servir la música, la saviesa i la paciència com arguments pel canvi social. L’any 2005 va ser proposada per al Premi Nobel de la Pau. El seu nom, Zhou Guangren.

zhou 2

Zhou Guangren era filla de pares xinesos i va néixer l’any 1928 a Hannover, Alemanya, on el pare havia anat a estudiar enginyeria. Quan Zhou tenia quatre anys, la família va decidir tornar a la Xina i, per no desvincular-se del país que l’havia vist néixer, la van inscriure a l’escola alemanya de Xangai. El sistema d’ensenyament d’allà donava molta importància a les llengües: l’alemany –per descomptat–, el xinès, també l’anglès, el llatí, les matemàtiques, la biologia, l’educació física, i la música; tots els mestres que impartien classes tenien el doctorat en la matèria que ensenyaven.

 

Guangren es va adaptar ràpidament al sistema i, malgrat no ser alemanya parlant, va començar a despuntar en gairebé totes les matèries, principalment en la música. I és en aquesta etapa on va establir els llaços amb aquest art. Guangren ben aviat va percebre que no hi havia res que la captivés més. I tot i que els mestres van alertar els pares de les aptituds de Zhou per al piano, l’economia familiar de la família no els permetia comprar un instrument. Finalment, quan Zhou va fer els nou anys, els pares van aconseguir llogar-ne un, però van advertir la nena que el més important sempre hauria de ser els estudis generals, per davant de la música, que mai hauria d’entrar en els plans del seu futur.

zhou 3

(…) Si en vols saber més, segueix escoltant!

Anuncis