Va ser l’any 1914. Aleshores tenia 15 anys quan amb la seva mare es van traslladar a viure a Berlín, per seguir amb el seu aprenentatge del violí i el piano. Però, tan bon punt van arribar, Alemanya va declarar la guerra a Rússia. Aquells van ser temps difícils on va haver de compaginar els estudis amb una feina de músic de cafè, però aviat la sort li va canviar.

sonia violi

Va ser quan va conèixer una filla del gran violinista Joseph Joachim. El seu pare havia mort feia set anys, i li oferia un dels seus magnífics violins, i alhora un net de Félix Mendelssohn, banquer, com el pare del compositor, li atorgava una beca que li permetia poder estudiar amb el gran violinista polonès Bronislav Huberman.

 

Aquests dos fets marcaven un punt d’inflexió en la seva carrera i començava a aparèixer en nombrosos recitals i concerts privats a Berlín. Tot i que tocar en públic no li venia de nou perquè feia uns quants anys que trepitjava escenaris. Però, en els fons, és en aquesta etapa quan va començar a percebre que la seva veritable vocació era la composició. I va lluitar per aconseguir-ho. Es deia Sonia Eckhardt-Gramatte.

sonia piano

En realitat es deia Sophie-Carmen Fridman, tot i que més endavant es presentaria com a Sonia Fridman Gramatte,  per acabar dient-se Sonia Eckhardt Gramatte. Però anem a pams. Sònia havia nascut a París, el dia de Reis de l’any 1899, i al cap de pocs mesos de néixer, la mare i ella marxaven a viure a Moscou. De fet, els seus pares es van separar abans que elles naixés i, tot i que portava el cognom Fridman, el de la parella de la mare, que en realitat no era el seu pare, però en va assumir la paternitat, o, més ben dit, li va donar el cognom, perquè, de fet, va ser la mare qui sempre en va tenir cura. La mare era tot un personatge. Era russa. Es deia Catherina Kochevskaia, pianista, havia estat alumna dels genials germans russos Rubinstein, tant de Nikolai com d’Anton i, alhora, ella va ser professora de música de la família de Leo Tolstoi, de qui acabaria sent una fervent admiradora.

SONIA 2

Sonia Fridman amb la seva mare. Pintat per Walter Gramatté

Però quan la petita Sonia només tenia quatre anys, la mare la va enviar a viure a Anglaterra, amb uns familiars expatriats que vivien en comunitat i que eren seguidors del moviment tolstoià. Va estar-hi dos anys, fins que el 1904, Catherina la va anar a buscar i juntes van marxar a París. Va ser aleshores, sota el seu mestratge, quan Sonia va començar la formació  musical i el 1908 entrava al Conservatori de París.

Tot i que mai havia rebut classes de violí, també va ser acceptada per estudiar aquest instrument, i dos anys després, amb onze, Sonia Fridman ja debutava tocant, el piano i el violí. I també és en aquest període quan va començar a escriure les seves primeres composicions, i a presentar-les en públic, fins i tot, algunes van ser publicades. (…)

SONIA

Sonia Fridman i Walter Gramatté. Anys vint.

sonia i Eckhardt

Sonia Fridman amb Fernando Eckhardt

sonia palua

Si en vols saber més, segueix escoltant…!

Anuncis