El mes de gener de l’any 1902, Natalie Bauer-Lechner escrivia les últimes paraules del seu valuós diari personal que feien referència a Gustav Mahler. Ho feia evocant l’imminent matrimoni del músic amb Alma Schindler. Hi deia això: “Si volgués parlar d’aquest esdeveniment, em veuria amb la mateixa obligació que un metge forçat a curar, a vida o mort, l’individu més proper i estimat. La conclusió d’aquestes planes pertany al Mestre suprem i etern”. I, d’aquesta manera, posava punt final als seus escrits del músic. Dos mesos més tard, Mahler casava.

NATALIE BAUER 2

L’entrada en escena de Natalie Bauer-Lechner a la vida del músic va suposar un succés primordial per, avui, conèixer més profundament qui va ser i com va ser Gustav Mahler. Del 1890 al 1902, Natalie es va convertir en la seva gran amiga i confident i, alhora, en la cronista escrupolosa, entusiasta i atenta que anava anotant en el seu diari i també en cartes els secrets més íntims, les alegries més grans i els patiments més indesitjables del músic. I ell, gràcies a les cartes adreçades a Natalie, també va deixar un material preuadíssim.

NATALIE GUSTAV

Dotze anys d’íntima amistat que es va acabar quan Mahler va començar la relació amb Alma Schindler. Però aquella amistat deixava un llegat d’experiències, anhels, anècdotes i opinions que, un cop recuperats, en part, s’han convertit en una font excepcional per als amants de l’obra de Mahler i de la història de la música.

 

I, qui era Natalie Bauer-Lechner?

Doncs havia nascut a Viena el 1858 i era filla de l’editor de la Universitat de Viena  Rudolf Lechner. I, de la seva mare, en sabem que es deia Julie; de soltera, von Winiwarter. La parella va tenir cinc fills, quatre noies i un noi. Natalie va ser educada tal com era normal a l’època, a casa, amb professors privats, i la música, la va estudiar al millor lloc de la ciutat, al conservatori. Hi va entrar quan tenia vuit anys. Va estudiar-hi violí, piano i orquestració, i el 1872 es va graduar, però tot i així, va continuar visitant i fent servir algunes aules del conservatori. Una de les seves germanes hi estudiava i hi anava sovint, i va ser allà que, el 1875, va conèixer un músic dos anys més jove que ella, Gustav Mahler, tot i que les seves vides no es van unir fins més endavant.

NATALIE QUARTET

Si en vols saber més, segueix escoltant…!

Anuncis