Deia que, quan posava les mans al teclat del piano, ja no li pertanyien. Tocava melodies que no havia sentit mai. Aleshores, de nit, sense l’instrument, les seves mans seguien tocant, totes soles, la mateixa música. Alguns amics de la família gairebé veien facultats de mèdium a aquest fenomen…!

 

 

Va ser de resultes d’aquestes improvisacions que va començar a endinsar-se en l’estudi de l’harmonia i la composició per poder fixar, en el paper pautat ,tot el que li brollava. Llavors era joveneta. Havia nascut l’any 1890 i es deia Adele Franziska Mundinger.

Adele era filla de pares alemanys, Andreas i Marie Mundinger. Tots dos eren músics i vivien a Tsarskoye Selo, “La vila del tsar”, a prop de Sant Petersburg, la residència de la família imperial russa.

No sabem la raó per la qual vivien allà. Probablement els pares hi exercien de músics, però el que sí que sabem del cert és que Adele va tenir el primer contacte d’aprenentatge de la música al costat de la seva mare, pianista i cantant, però les seves aptituds eren tan òptimes que van acordar seguir amb reforç d’estudis particulars d’harmonia, contrapunt, composició i piano, alhora que es diplomava a l’escola per a senyoretes que hi havia a Tsarskoye Selo.

La seva veu preciosa de mezzosoprano va fer decantar els seus estudis pel cant i, així, va ser quan va començar a estudiar al Conservatori de sant Petersburg.

Adele sempre va ser una noia delicada de salut, ja ho era de menuda. I això, juntament amb els esdeveniments del seu país: la Primera Guerra Mundial, la revolució d’octubre del 1917, que va fer pujar els bolxevics al poder i, més tard, una Segona Guerra Mundial, van alterar la carrera d’Adele, tant la formació com la composició, que també es va alentir i se’n va ressentir. Tot i això, sempre va seguir amb la seva vocació, sobretot la de composició.

A principis de la Segona Guerra Mundial, els alemanys van ocupar la zona que envoltava Leningrad i, és clar, la seva ciutat també se’n va veure afectada. Això va significar el control total d’una gran part de la població i molts habitants van morir de fam.

Davant d’aquell horror, la mare, llavors vídua, i Adele i la seva germana, van intentar fugir a Alemanya, d’on provenia la família, però van ser arrestades i internades en diferents gulags, els camps de concentració soviètics. Entre totes tres portaven tots els manuscrits de les partitures que Adele havia anat component al llarg dels anys, el seu més gran tresor, però, gran part, es van acabar perdent…! (…)

(Si vols saber-ne més, segueix escoltant l’audio) 📢

 

Anuncis